Spas za upaljeno grlo: Napravite ove domaće pastile i zaboravite na prehladu, nema ih u apoteci!

Izvor: Ana Klikovac Vesti 30.11.2023 15:34 0

Osim što imaju lekovita svojstva, ove bombone su i veoma ukusne...

prehlada

Shutterstock

Sigurno da ste i vi ovih dana okruženi ljudima koji se žale na bol u grlu. Kako je sezona prehlada u punom jeku, svi od nas traže neki efikasan način da ublaže neprijatne simptome.

Tako smo pronašli recept za pravljenje prirodnih bombona koje mogu pomoći kod kašlja i umirivanja upaljenog grla. Osim što imaju lekovita svojstva, ove bombone su i veoma ukusne.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

grlo

Shutterstock

 

Za razliku od onih koje kupujete u apotekama, nemaju ni kontraindikacije.

Sastojci za prirodne bombone za grlo:

    1 šolja šećera
    1/2 šolje vode
    1 kašika soka od limuna
    1 kašika meda
    1/2 kašičice mlevenog đumbira
    1/4 kašičice mlevenog karanfilića

Priprema:

U posudu stavite šolju šećera i pola šolje vode. Iscedite sok iz polovine limuna (limunov sok je bogat vitaminom C) i dodajte ga u posudu zajedno sa kašikom meda koji ima antibakterijska svojstva, a umiruje upaljeno grlo i ublažava kašalj.

Dodajte pola kašičice mlevenog đumbira koji jača imunitet, umiruje upale, ublažava bol i mučninu, te na kraju dodajte četvrtinu kašičice mlevenog karanfilića. Ako nemate mlevenog karanfilića, možete koristiti suvi karanfilić i sami ga samleti. Karanfilić smanjuje stvaranje sluzi, ima antiseptičko dejstvo i obiluje antioksidansima.

Stavite posudu na ringlu i dobro promešajte sastojke. Kada počne da vri, smanjite temperaturu i ostavite da lagano ključa 15 do 20 minuta, povremeno mešajući. Dok se smesa kuva, pripremite pleh obložen papirom za pečenje.

Nakon 15 do 20 minuta sklonite posudu sa ringle i ostavite da se smesa malo ohladi. Trebalo bi da je postala gusta, tamna i sirupasta. Koristeći kašiku, sipajte smesu na pleh formirajući male ovalne bombone.

pastile

Shutterstock

 

Budite oprezni jer je smesa i dalje vruća. Za oblikovanje bombona možete koristiti i kuhinjski špric, ali budite obazrivi jer je smesa vruća.

Kada napravite bombone, ostavite ih da se ohlade 20 minuta, a zatim ih pospite šećerom u prahu kako biste sprečili da se lepe jedna za drugu. Zatim ih pažljivo skinite sa papira i protresite u plehu kako bi bile prekrivene šećerom u prahu. Bombone su sada spremne za upotrebu.

Kako biste bombone uvek imali pri ruci, možete ih staviti u limenu kutijicu, postaviti papir za pečenje na dno i čuvati ih unutra.

Takođe, možete napraviti lekoviti napitak - dodajte dve bombone u šolju vruće vode, sačekajte da se otope, promešajte i popijte, piše Zadovoljna.hr. 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)