Sprečava upale: Izvucite maksimum iz ovog orašastog ploda, sad je pravo vreme!

Vesti 24.11.2023 08:42 0

Svakodnevna konzumacija može smanjiti nivo različitih upalnih biomarkera...

orasi

Shutterstock

Nutricionista Tamara Samjuels uporedila je prednosti ova dva orašasta ploda i zaključila da jedan od njih ima više koristi od drugog. Osim toga, otkrila je i recept kako izvući maksimum iz oba.

Osim što su bogate hranljivim materijama i ukusom, mnoge sorte oraha imaju i protivupalno dejstvo na organizam. Bademi su, na primer, prepuni antioksidanata koji sprečavaju upale. Konkretno, antioksidanti nas štite od oksidativnog stresa, koji oštećuje ćelije i podstiče upalu.

Međutim, za Tamaru Samjuels orasi su najbolja opcija kada je u pitanju odabir suvog voća koje ima protivupalno dejstvo na organizam, prenosi Sputnjik mundo.

orah

Foto: Rina

 

„Orasi se razlikuju od ostalih koštunjavih plodova jer su najbogatiji alfa-linolenskom kiselinom, omega-3 masnom kiselinom koja ima snažna protivupalna dejstva. Orasi su takođe bogat izvor protivupalnih vitamina i antioksidanata, poput vitamina E i drugi fitonutrijenta poput fenolnih kiselina, tanina i flavonoida“, objasnila je ona.

Iako nije mnogo istraživanja urađeno na orasima i njihovim upalnim markerima, nutricionistkinja se oslanja na studiju koja je pokazala da svakodnevna konzumacija oraha može smanjiti nivo različitih upalnih biomarkera. 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Fitnes instruktorka @fitnes_si_ti svakoga dana čitaocima portala Najzena.rs preporučuje po jednu vežbu, koja će im pomoći da se u startu dana osećaju opušteno i urade nešto dobro za svoje zdravlje.Pridružite nam se svakog jutra u 10 časova kako bismo zajedno vežbali i na najbolji moguči način započeli novi dan ❤P.S. Prva vežba vas već očekuje na našem portalu 😃 #fitness #trening #najzena #tiktokserbia🇷🇸 #trend #fyp #najzenasrbije #mrsavljenje #mrsavljenjebezdijete #tiktokserbia ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading