Indeks sitosti (S.I.) je mera koja pokazuje koliko nas određena hrana zasiti, a osmislila ga je dr Susanna Holt sa Univerziteta u Sidneju. Kao referentna tačka koristi se beli hleb, čiji je indeks 100 – sve što ima viši indeks je zasitnije od hleba, a sve ispod 100 manje zasitno. Za mršavljenje je preporučljivo birati namirnice sa indeksom iznad 100.
Šta utiče na indeks sitosti?
- Biljna vlakna – usporavaju varenje i duže održavaju sitost.
- Proteini – posebno zasitni jer tokom varenja stimulišu proizvodnju glukoze u crevima koja signalizira mozgu da prestane s jelom.
- Voće bogato vodom (jabuke, grejp, grožđe) takođe stvara osećaj sitosti, ali kraće traje, pa se preporučuje kombinovati ih sa zdravim mastima (npr. bademi).
- Zapremina hrane – veća zapremina u stomaku duže zadržava osećaj sitosti, poput kokica koje imaju malo kalorija, ali puno mesta zauzimaju.
- Hrana poput pasulja i sočiva – bogata fitatima koji usporavaju apsorpciju nutrijenata, što produžava sitost.
- Način jedenja – sporije žvakanje pomaže mozgu da na vreme registruje sitost i sprečava prejedanje.
- Težina hrane – veće količine hrane s malo kalorija (npr. pasulj) zasite više nego male količine kalorične hrane (npr. gumene bombone).
Za bolju kontrolu gladi i mršavljenje treba birati hranu bogatu vlaknima, proteinima, vodom i većom zapreminom, te jesti polako i svesno, izvor Sensa.
Bonus video:
