Kraći dani jednako manjak vitamina D: Evo u kojim namirnicama ga ima najviše

Slobodanka Ćorić Vesti 30.10.2023 10:00 0

Osim što je ključan za zdravlje kostiju, vitamin D, prema istraživanjima, jača imunološki sistem, a ima i važnu ulogu u mentalnom i kognitivnom zdravlju

Kraći dani jednako manjak vitamina D: Evo u kojim namirnicama ga ima najviše

Shutterstock

Kada počne zimsko računanje vremena, dani postaju kraći pa raste rizik od nedostatka vitamina D. Zato je važno obogatiti prehranu namirnicama koje sadrže taj važni nutrijent.

Nedostatak vitamina D povezuje se s lošim zdravljem kostiju i povećanim rizikom od osteoporoze. Zašto? Telo treba vitamin D da bi moglo efikasno apsorbirati kalcij. Dakle, ako nam duže vreme nedostaje vitamina D, telo se neće moći opskrbiti dostatnim količinama kalcija te ga počinje uzimati iz kostiju, a njih čini slabijima i podložnijima prelomima.

Osim što je ključan za zdravlje kostiju, vitamin D, prema istraživanjima, jača imunološki sistem, a ima i važnu ulogu u mentalnom i kognitivnom zdravlju. Prema Nacionalnom institutu zdravlja SAD-a, nedostatak vitamina D može povećati rizik od depresije i demencije.

Za prehrambene izvore vitamina D preporučeni dnevni unos (RDA) iznosi 600 međunarodnih jedinica (IU) za odrasle do 70 godina i 800 IU za odrasle starije od 70 godina, navodi Nacionalni institut za zdravlje SAD-a.

Ovaj vitamin je vezan za zdravlje naših kostiju i mozga, pa ako ga ne unosimo dovoljno od sunca, važno je da u svakodnevnu ishranu uvrstimo više namirnica sa vitaminom D. Zato pokušajte da jedete što više ovih namirnica.

Riblje ulje

Riblje ulje se uzima iz tkiva masne ribe i predstavlja način da se iskoriste prednosti omega-3 masnih kiselina koje se nalaze u ribi, a da se riba zapravo ne jede. Utvrđeno je da riblje ulje pomaže u smanjenju bolova kod pacijenata sa artritisom, kontroliše krvni pritisak i holesterol i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Pored ovih prednosti, sa samo jednom kašičicom ribljeg ulja, dobijate i oko 75 odsto dnevne vrednosti vitamina D.

Sardine

Takođe, sardine u konzervi su jednostavan i pristupačan način da dobijete više vitamina D za vaše kosti i mozak. Slično konzerviranoj tunjevini, možete jesti sardine direktno iz konzerve, staviti ih na krekere ili napraviti sendvič sa salatom od sardina sa majonezom, mladim lukom i vašim omiljenim začinima.

Jaja

Jaja su najpoznatija po tome što sadrže proteine i holin — hranljive materije potrebne za metabolizam, kognitivne funkcije i zdravo mišićno tkivo — ali se jaja takođe smatraju izvorom hrane vitamina D. Dobićete 8 procenata dnevne vrednosti u samo jednom jajetu, ali lako ga možete udvostručiti za doručak i biti na putu ka boljem imunitetu i zdravlju kostiju.

 

Komentari (0)
Loading