Sezona rotkvica je idealno vreme da ovo ukusno i zdravo povrće uvrstite u svoju ishranu. Rotkvice su izuzetno korisne jer sadrže pregršt vitamina i minerala koji jačaju imunitet, podržavaju rad srca i bubrega.
Rotkvice su takođe odlični saveznici u mršavljenju s obzirom da imaju malo kalorija i puno vlakana koja ispunjavaju želudac, pružajući osećaj sitosti. Njihov oštar ukus proizilazi is esencijalnih ulja koja sadrže i odgovoran je za suzbijanje apetita.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče
Odlčne su dodatak salatama, a mogu se jesti i kao prilog uz mnoga jela. Ukoliko ih jedete kao prilog, to ne mora da znači da treba da se zadovoljavate običnom nezačinjenom ukusu rotkvica. Ne osporavamo činjenicu da rotkvice imaju prijatan ukus, već umesto toga želimo da predložimo način kako da ga obogatite na neočekivan način.

Shutterstock
Baš kako postoje slatki umaci poput onih čokoladnih u koje umačemo jagode, isto tako postoje i oni neodoljivi, slani umaci bez kojih je teško zamisliti okupljanje sa najbližima. Takav je i zeleni umak za rotkvice na koji smo nedavno naišli.
Evo kako da ga napravite:
Umak za rotkvice
Ovaj umak ne samo da je ukusan, već i izgleda prelepo. Definitivno će obogatiti vašu trpezu uoči Uskrsa i to bez mnogo truda.
Sastojci:
- 3–4 kašičice domaćeg biljnog ulja- 2 šolje svežih, nežnih biljaka, ⅓ šolje maslinovog ulja)
- 100 g neslanog putera, isečenog na kockice
- 20–25 rotkvica, opranih i osušenih
- 1 kašika krupne morske soli
- ½ kašičice čili začina
Priprema:
U velikom loncu prokuvajte vodu sa solju i pripremite veliku činiju sa ledom i hladnom vodom. Brzo blanširajte bilje u ključaloj vodi (oko 10 sekundi), a zatim ih odmah prebacite u ledenu vodu.
Nakon nekoliko minuta, upotrebite čistu kuhinjsku krpu da što bolje iscedite vodu iz bilja. Stavite bilje u blender zajedno sa maslinovim uljem i blendajte dok ne dobijete glatku smesu.
Procedite kroz cediljku obloženu gazom i ostavite da se ulje lagano procedi. Može potrajati nekoliko sati dok se sve potpuno ne procedi, ali za biljni puter vam je potrebno samo nekoliko kašičica, što se može završiti za otprilike 30 minuta. Preostalo ulje možete koristiti za jaja ujutru, preko tostiranog hleba sa avokadom i sl.
Kada dobijete dovoljno biljnog ulja, stavite kockice putera u malu činiju ili šolju. Zagrevajte u mikrotalasnoj u intervalima od 5–10 sekundi, mešajući između svakog, dok puter ne dobije konzistenciju otopljene bele čokolade- oko 40 sekundi.
Umešajte nekoliko kašičica biljnog ulja dok ne postignete željenu boju.
U maloj činijici pomešajte so i čili pahuljice.
Svaku rotkvicu umočite u biljni puter, pa ih poređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Pospite obilno solju. Ostavite u frižideru da se stegnu oko 15 minuta pre serviranja.
Bonus video: