Iako su višestruko korisne za zdravlje, postoje osobe koje ne smeju da ih jedu. Razloge je objasnila nutricionista Keri Torens.
Porcija od 80 g rotkvica sadrži:
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
10 kcal/39KJ
0,6 g proteina
0,2 g masti
1,5 g ugljenih hidrata
1,0 g vlakana
192 mg kalijuma
30 mcg folata
14 mg vitamina C

Shutterstock
Zašto treba jesti rotkvice?
Bogate C vitaminom - rotkvica sadrži vitamin C, koji zajedno sa drugim fitonutrijentima jača imunitet.
Ima antigljivična svojstva - sadrži prirodni antifugalni spoj (RsAFP2) koji može biti efikasan protiv gljivice Candida albicans, koja izaziva vaginalne gljivične infekcije i kandidijazu.
Dobre su za rad jetre - rotkvicr, naročito crnr, podstiču proizvodnju probavnih sokova, a posebno protok žuči. Žuč proizvodi jetra i koristi je sistem za varenje i upravljanje mastima, kao i za uklanjanje toksina i otpadnih produkata iz jetre.
Ko ne sme da jede rotkvice?
Ako imate problem sa štitnom žlezdom – treba da smanjite unos jer može ometati apsorpciju joda, koji je potreban za proizvodnju hormona štitne žlezde.
Ako patite od žučnih kamenaca - konzumiranje rotkvica, naročito crnih, može podstaći protok žuči, pa se posavetujte sa svojim lekarom pre nego što povećate unos, piše „BBC“.
Imate dijabetes - konzumiranje velikih količina može uticati na nivo šećera u krvi, pa ako imate dijagnostikovan problem sa nivoom šećera u krvi, poput dijabetesa, trebalo bi pažljivo da ih jedete i pratite nivo šećera u krvi.