Ko ne sme da jede rotkvice? Pomažu kod kandide i visokog pritiska, ali ljudi sa ovom bolešću treba da budu oprezni

Vesna Vukadinović Vesti 09.04.2025 14:57 0

Rotkvice su veoma zdrave i treba iskoristiti period dok ima svežih da budu što češće u jelovniku.

rotkvice

Shutterstock

Iako su višestruko korisne za zdravlje, postoje osobe koje ne smeju da ih jedu. Razloge je objasnila nutricionista Keri Torens.

Porcija od 80 g rotkvica sadrži:

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

10 kcal/39KJ

0,6 g proteina

0,2 g masti

1,5 g ugljenih hidrata

1,0 g vlakana

192 mg kalijuma

30 mcg folata

14 mg vitamina C

rotkvice

Shutterstock

 

 

Zašto treba jesti rotkvice?

Bogate C vitaminom - rotkvica sadrži vitamin C, koji zajedno sa drugim fitonutrijentima jača imunitet.

Ima antigljivična svojstva - sadrži prirodni antifugalni spoj (RsAFP2) koji može biti efikasan protiv gljivice Candida albicans, koja izaziva vaginalne gljivične infekcije i kandidijazu.

Dobre su za rad jetre - rotkvicr, naročito crnr, podstiču proizvodnju probavnih sokova, a posebno protok žuči. Žuč proizvodi jetra i koristi je sistem za varenje i upravljanje mastima, kao i za uklanjanje toksina i otpadnih produkata iz jetre.

Ko ne sme da jede rotkvice?

Ako imate problem sa štitnom žlezdom – treba da smanjite unos jer može ometati apsorpciju joda, koji je potreban za proizvodnju hormona štitne žlezde.

Ako patite od žučnih kamenaca - konzumiranje rotkvica, naročito crnih, može podstaći protok žuči, pa se posavetujte sa svojim lekarom pre nego što povećate unos, piše „BBC“.

Imate dijabetes - konzumiranje velikih količina može uticati na nivo šećera u krvi, pa ako imate dijagnostikovan problem sa nivoom šećera u krvi, poput dijabetesa, trebalo bi pažljivo da ih jedete i pratite nivo šećera u krvi.

 

 

 

Komentari (0)