Iako su višestruko korisne za zdravlje, postoje osobe koje ne smeju da ih jedu. Razloge je objasnila nutricionista Keri Torens.
Porcija od 80 g rotkvica sadrži:
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče
10 kcal/39KJ
0,6 g proteina
0,2 g masti
1,5 g ugljenih hidrata
1,0 g vlakana
192 mg kalijuma
30 mcg folata
14 mg vitamina C

Shutterstock
Zašto treba jesti rotkvice?
Bogate C vitaminom - rotkvica sadrži vitamin C, koji zajedno sa drugim fitonutrijentima jača imunitet.
Ima antigljivična svojstva - sadrži prirodni antifugalni spoj (RsAFP2) koji može biti efikasan protiv gljivice Candida albicans, koja izaziva vaginalne gljivične infekcije i kandidijazu.
Dobre su za rad jetre - rotkvicr, naročito crnr, podstiču proizvodnju probavnih sokova, a posebno protok žuči. Žuč proizvodi jetra i koristi je sistem za varenje i upravljanje mastima, kao i za uklanjanje toksina i otpadnih produkata iz jetre.
Ko ne sme da jede rotkvice?
Ako imate problem sa štitnom žlezdom – treba da smanjite unos jer može ometati apsorpciju joda, koji je potreban za proizvodnju hormona štitne žlezde.
Ako patite od žučnih kamenaca - konzumiranje rotkvica, naročito crnih, može podstaći protok žuči, pa se posavetujte sa svojim lekarom pre nego što povećate unos, piše „BBC“.
Imate dijabetes - konzumiranje velikih količina može uticati na nivo šećera u krvi, pa ako imate dijagnostikovan problem sa nivoom šećera u krvi, poput dijabetesa, trebalo bi pažljivo da ih jedete i pratite nivo šećera u krvi.