Bolje ovo pojedite za doručak nego jaja: Ima čak više proteina nego ova namirnica

Tatjana Badarević Vesti 14.02.2025 08:05 0

Valente preporučuje i druge, jednako ekonomične načine da u ishranu uvedete proteine - od kuvanih žitarica i mahunarki do izvrsnih grickalica.

doručak

Shutterstock

Dijetetičarka Lisa Valente, koja piše za "EatingWell", nedavno je predložila da bi ljudi trebali radikalno da promisle o načinima unošenja proteina u svoju ishranu.

"Jaja nisu jedini dobar izvor proteina. Zapravo, mnogi fantastični izvori na biljnoj bazi često se zanemaruju kada ljudi pomisle na proteine", objasnila je.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

Prema USDA-u, odrasle žene trebale bi da unose najmanje 46 grama proteina na dan, dok bi odrasli muškarci trebali da teže unosu od minimalno 56 grama, tvrde neki stručnjaci. Bez obzira kako to izračunate, to je puno jaja, jer svako ima svega oko 6 grama proteina. Mnogo toga stane u tako malu ambalažu, ali postoje jeftiniji, lakši načini da postignete isto, ističu stručnjaci.

proteini

Shutterstock

 

 

Za doručak možete isprobati tofu kajganu (7 grama proteina u porciji od 85 grama), šoljicu grčkog jogurta (20 grama proteina na 200 grama jogurta) ili nešto još jeftinije, vruću činiju ovsene kaše bogate i vlaknima (6 grama proteina u porciji od 240 ml).

proteini

Shutterstock

 

 

Valente preporučuje i druge, jednako ekonomične načine da u ishranu uvedete proteine - od kuvanih žitarica i mahunarki do izvrsnih grickalica. Na primer, samo dve kašike putera od kikirikija daju 8 grama proteina, što je dva grama više od prosečnog jajeta.

"Ova jednostavna namirnica pruža dobar izvor proteina za tost, testeninu, smutije i ovsenu kašu", dodala je stručnjakinja.

Ako niste ljubitelj putera od kikirikija pokušajte sa semenkama bundeve, bademima ili bademovim puterom. Za ostatak dana isprobajte da u ishranu uvedete grašak (8 grama proteina na pola šoljice graška) i sočivo (9 grama u istoj porciji poput graška), koji lako mogu postati osnovna namirnica vaše ishrane.

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)