Šta ćemo za doručak? Ako zamenite samo ovu namirnicu, smanjićete rizik od infarkta i dijabetesa

Vesti 25.01.2024 08:02 0

Naučnici kažu da bi zamena jedne namirnice koja se često jede za doručak, zdravijom varijantom, mogla značajno smanjiti rizik od infarkta i dijabetesa.

doručak

Shutterstock

Studija je otkrila da bi izbacivanje jaja koja jedete za doručak, odnosno zamena orašastim plodovima u količini od 25 do 28 grama moglo da smanji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti za 17%, piše „Miror“. Iako brojni stručnjaci veruju da je potrebno više dokaza kako bi se utvrdilo da li je holesterol koji se nalazi u jajima loš za zdravlje srca ili nije, smatra se da su orašasti plodovi delotvorniji kada je u pitanju snižavanje holesterola, što znači da su odlična jutarnja alternativa jajima.

Ovo je objavljeno u medicinskom časopisu „BMC Medicine“. Utvrđeno je i da bi ova jednostavna zamena mogla smanjiti rizik od dijabetesa za 18%, dok bi se verovatnoća rane smrti smanjila za 15%. Međutim, nije zaključeno da treba potpuno prestati sa unošenjem jaja, a studija samo savetuje da jedete jedno jaje manje dnevno.

orasi

Shutterstock

 

“Mnogi ljudi započinju dan doručkom od jaja ili ih jedu u kombinaciji sa prženom kobasicom ili slaninom, ali rezultati ove analize sugerišu da bi bilo bolje zameniti ovu hranu namirnicama biljnog porekla. Takođe, postoje dokazi da bi ljudi mogli imati koristi ako umesto živinskog mesa jedu hranu biljnog porekla, iako je bilo malo dokaza za zamjenu mlečnih proizvoda", rekla je doktorka Sabrina Šlezinger, koautor recenzije iz Nemačkog centra za istraživanje dijabetesa.

Rezultati koje je podelio Njemački centar za istraživanje dijabetesa otkrili su da oni koji su zamenili 50 grama prerađenog mesa (otprilike jedna kobasica) istom količinom mahunarki (sočivo), smanjili su rizik od razvoja srčanih bolesti za 23%.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading