"Ne oslovljavaj me tako, ja sam za tebe gospođa": Odjednom je postalo NEDOPUSTIVO da se doktor roditelju obrati sa "MAJKO"

Vesti 02.02.2023 21:00 0

Ranije je bilo sasvim korektno da se majci kaže "majko" kada dođe kod doktora u funkciji majke, a sada je za "šamar"?

"Ne oslovljavaj me tako, ja sam za tebe gospođa": Odjednom je postalo NEDOPUSTIVO da se doktor roditelju obrati sa "MAJKO"

Shutterstock

Svakodnevno podsećanje na međusobno poštovanje i prihvatanje različitosti među nama, ponekad može da ode u krajnost. Najbolji primer je ženska prasprava koja se vodi na društvenoj mreži Tviter, a ljudi su u verbalnom sukobu oko toga kako je ispravno da se lekari i medicinsko osoblje obraćaju majkama koje dovode decu na pregled.

- Još jedna šokantna činjenica je da medicinski personal u Srbiji oslovljava trudnice i porodilje, kao i žene sa decom kada dođu na pregled sa detetom koje je bolesno, sa MAJKO. Mislim, tako bi radila šamarčina s moje strane. To je potpuna degradacija žene na samo jednu ulogu - napisala tviterašica Anđelka Laube svoje iznenađenje o tome šta sve može da se čuje po čekaonicama u ambulantama i bolnica.

Njen tvit je izazvao mnoštvo komentara. Većina se sa njom slaže, dok je pre par godina bilo sasvim prijemčivo da se majka deteta oslovi sa "majko", jer je u tom slučaju ona kao majka dovela dete na pregled i došla kao roditelj.

- "Šamarčina i "stoko" nekome ko Vam se obratio sa "majka" što u tom trenutku i na tom mestu jeste jedna od vaših životnih "uloga". Ko je agresivan ovde? Jezivo."

Ovo je bio samo jedan od komentara koji je bio vrlo jasan i u oprečnom stavu sa Anđelkinom objavom.

Pitamo se, takođe, šta bi bilo da doktor negoduje što mu se obraća sa "doktore" i da li bi bilo "politički korektno" da joj on kaže "Šamarčina za Vas jer me oslovljavate po nazivu moje profesije, ja imam svoje ime".

Bilo je i onih koji su razumeli Anđelkin tvit na jedan drugačiji način i pišu kako nema otrebe za takvim oslovljavanjem, kad već i lekari i sestre ispred sebe imaju ime i prezime pacijenta.

- Da ne pominjem situaciju kad je moja majka odvela moje dete kod lekara na kontrolu a pedijatar joj se obratio sa "majko". Da je smo pogledao u nju bilo bi mu jasno koliko je glup način na koji joj se obratio - komentariše jedna korisnica Tvitera, a druga dodaje:

- I meni je to jako neprofesionalno. Tanka je linija između "bako možeš ti to” i “stoko, šta se dereš". 

Ređale su se zamerke i razumevanja ispod tvita, a mi se pitamo koja je sledeća stavka na listi "politički nekorektnih i uvredljivih stvari" koje su do juče bile poželjne i prihvatljive.

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading