U proseku se izgubi 13% telesne mase za godinu dana: Jeste li čuli za iDip dijetu?

Nedeljko Tišanović Vesti 29.08.2024 13:28 0

Jeste li znali kako ona funcioniše?

dijeta

Shutterstock

Istraživači sa Univerziteta Illinois Urbana-Champaign razvili su Individualizovani program poboljšanja ishrane (iDip) i pratili 22 učesnika tokom 25 meseci, izveštava New York Times. Učesnicima je savetovano da povećaju dnevni unos proteina na 80 grama i vlakana na 20 grama, dok je unos kalorija trebao biti ograničen na 1500 dnevno, što je značajno smanjenje u odnosu na uobičajene preporuke od 2000 do 2500 kalorija.

Rezultati objavljeni u časopisu Obesity Science & Practice pokazuju da je 41% učesnika izgubilo u proseku 12,9% svoje telesne mase nakon jedne godine, što je pozitivan ishod. Učesnici su se svakodnevno vagali, učestvovali u edukativnim programima o ishrani i imali individualne savetodavne sastanke. Međutim, 59% učesnika izgubilo je samo nešto više od 2% početne težine. Istraživači smatraju da su oni koji su povećali unos proteina i vlakana postigli značajniji gubitak težine. Dijetetičarka i nutricionista Mindy H. Lee, prva autorka studije, objašnjava da je "povećanje unosa proteina i vlakana uz istovremeno smanjenje kalorija potrebno za optimizaciju sigurnosti i efikasnosti dijeta za mršavljenje".

dijeta

Shutterstock

 

 

Iako su rezultati obećavajući, istraživači priznaju da su ograničeni zbog male grupe učesnika i kratkog perioda praćenja. Ipak, strategija mršavljenja koja uključuje veću količinu vlakana i proteina uz smanjenje kalorija podržana je i drugim istraživanjima. Vlakna su poznata po tome što se sporije probavljaju i pomažu u održavanju energije, dok u debelom crevu stimulišu oslobađanje hormona koji smanjuju apetit. American Heart Association preporučuje unos od najmanje 25 do 30 grama vlakana dnevno za regulaciju pražnjenja creva, kontrolu šećera u krvi i smanjenje rizika od srčanih bolesti i moždanog udara, dok većina ljudi konzumira samo oko 15 grama dnevno.

Učesnici iDip-a su uspeli da očuvaju većinu mišićne mase, što je često izazov pri brzom gubitku težine. Za one koji su izgubili više od 5% svoje početne težine, 78% izgubljene težine bila je masnoća. Ovo je rezultat povećane konzumacije proteina, koji pomažu u očuvanju mišićne mase i poboljšavaju metaboličku funkciju. Preporučeni unos proteina je 0,8 grama po kilogramu telesne mase, što za osobu od 68 kilograma iznosi 54 grama dnevno.

Voditelj istraživanja Manabu Nakamura, profesor nutricionizma na UIUC-u, ističe da su vlakna i proteini još važniji za osobe koje koriste lekove za mršavljenje kao što je Ozempic, koji mogu smanjiti apetit, izazvati brz gubitak težine i potencijalno kritičan gubitak mišića, prenosi miss7.

Popularnost lekova za mršavljenje u obliku injekcija raste — rekao je Nakamura.

Međutim, korišćenje ovih lekova uz ozbiljna ograničenja u unosu hrane može izazvati ozbiljne nuspojave gubitka mišića i kostiju, osim ako se unos proteina ne poveća tokom mršavljenja — dodao je Nakamura.

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading