Pravi ste srećnici ako ih imate u kući: Biljke koje smanjuju stres, povoljno utiču na mentalno zdravlje

Nedeljko Tišanović Vesti 29.08.2024 12:02 0

One će vas preporoditi...

biljka

Shutterstock

Sigurno ste primetili kako prisustvo biljaka može poboljšati vaše raspoloženje.

Bilo da se nalazimo u prirodi, radimo u bašti ili posećujemo neku botaničku baštu, bilje i zelenilo imaju pozitivan uticaj na naše mentalno zdravlje. Prema istraživanju sa Univerziteta u Ekseteru, selidba u zelenije oblasti i provođenje vremena u parkovima može značajno unaprediti naše mentalno stanje. Neke biljke posebno doprinose smanjenju stresa, a evo tri koje su lake za gajenje i imaju umirujući efekat.

Ruzmarin

Ruzmarin je dobro poznata biljka iz porodice nane, koja se koristi u kuvanju i tradicionalnoj medicini. Ova biljka sa igličastim listovima voli sunce i otporna je na različite vremenske uslove. Njen miris, koji podseća na Mediteran, umiruje telo, aktivira um, poboljšava memoriju i smanjuje anksioznost.

Lavanda

Lavanda je poznata po svojim mirisnim cvetovima i aromatičnom lišću. Ova biljka se jednostavno gaji – dovoljno je da je zasadite u proleće na sunčanom mestu, i uživate u njenom cvetanju tokom toplih letnjih dana. Lavanda je posebno cenjena zbog svojih svojstava u smanjenju anksioznosti. Esencijalno ulje lavande, kada se udiše, poboljšava kratkoročnu memoriju, oslobađa od stresa i donosi opuštanje. Cveće lavande možete koristiti i za čaj. Žetvu obavljajte u najtoplijem delu dana i sušite grančice u senovitom, suvom mestu.

Jasmin

Jasmin, sa svojim sitnim zvezdastim cvetovima i predivnim, slatkastim mirisom, dolazi u letnjim i zimskim varijantama. Ova biljka može pomoći u smanjenju anksioznosti i donosi osećaj mira i spokojstva. Jasminu je potrebno toplo i sunčano mesto, kao i zaštita od vetra. Postavite je uz rešetku ili žicu za penjanje, i tokom leta je prihranjujte đubrivom bogatim kalijumom.

Uživanje u biljkama koje su lake za gajenje može doneti brojne koristi za vaše mentalno zdravlje, a ove tri biljke su sjajan početak za stvaranje opuštajućeg i smirujućeg okruženja.

 

Bonus video: 

@najzena.rs Kako brzo oljuštiti pečene paprike za ajvar 🌶️ #najzena #zena #fypシ #fyp #fypシ゚viral #fy ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading