Ako imate problema sa bubrezima zaboravite na ovaj trik: Ekspert objašnjava zašto donosi više štete nego koristi, rizik je ogroman

Vesti 29.08.2024 11:37 0

Dugotrajna nekontrolisana konzumacija sode bikarbone može povećati rizik od zadržavanja tečnosti posredovanog natrijumom

bubrezi

Shutterstock

Ne nedostaje sadržaja na društvenim mrežama za ljude koji su svesni zdravlja, bez obzira da li je pomenuti sadržaj činjeničan i zasnovan na dokazima.

Jedan poseban zdravstveni hak koji trenutno kruži društvenim medijima uključuje mešanje sode bikarbone (natrijum bikarbonata) sa vodom i ispijanje pića. Kreatori sadržaja koji se zalažu za konzumaciju ovog bezbojnog preparata tvrde da on može pomoći ljudima da smršaju, bolje podnose intenzivnu fizičku aktivnost, poboljšaju zdravlje creva, pa čak i da smanje rizik od raka, piše Health Digest.

crevA

Shutterstock

 

Ali pre nego što počnete da pijete ovo navodno čudesno piće za sve svoje zdravstvene probleme, vredi se zapitati da li postoje dokazi koji podržavaju ove tvrdnje. Štaviše, ljudi bez odgovarajućeg medicinskog znanja ili obuke mogu lako preterati sa samolečenjem ili kućnim lekovima, što može imati ozbiljne posledice — u ovom slučaju, posebno za osobe sa problemima jetre ili bubrega.

Govoreći za Health Digest, dr Ejmi Li upozorava da povećan unos koncentrovane sode bikarbone može izazvati iritaciju, jer može biti previše alkalna. „Produžena konzumacija može izazvati ono što nazivamo metaboličkom alkalozom, što može biti opasno“, objašnjava Li, šef odeljenja za ishranu za Nuficic.

Zašto konzumiranje sode bikarbone može biti loše za vas 

Alkaloza je stanje u kojem vaše telo ima kiselo-baznu (alkalnu) neravnotežu (prema Klivlendskoj klinici). Održavanje alkalne ravnoteže u telu je od suštinskog značaja da bi se obezbedilo da sistemi vašeg tela rade ispravno. Metabolička alkaloza se javlja kada vaše telesne tečnosti imaju previše bikarbonata ili kada promene u telu (npr. smanjen nivo želudačne kiseline) poremete alkalnu ravnotežu. 

soda

Shutterstock

 

Problemi sa bubrezima ili jetrom mogu biti faktor u razvoju ovog stanja, koje može ozbiljno uticati na funkcionisanje vaših organa ako se dozvoli da se pogorša. Prema dr Ejmi Li, soda bikarbona ima pH vrednost od 8 do 9, što znači da, iako može da spreči višak želudačne kiseline, previše može biti štetno za vaše zdravlje. Neki od povezanih zdravstvenih problema koje Li spominje su srčani zastoj, dijareja, napadi i povraćanje. 

Dugotrajna nekontrolisana konzumacija sode bikarbone takođe može povećati rizik od zadržavanja tečnosti posredovanog natrijumom (što može dovesti do zdravstvenih problema sa srcem i povećanja telesne težine) i hipernatremije (nenormalno visok nivo natrijuma u ​​krvi), posebno ako imaju bolest bubrega. Pored toga, u kašičici sode bikarbone ima približno 1.200 miligrama natrijuma, drugim rečima, soda za piće već sada čini više od polovine preporučene dnevne granice potrošnje natrijuma, što je manje od 2.300 miligrama.

Ostali problemi vezani za konzumaciju vode sa sodom bikarbonom 

Međutim, ideja o konzumiranju sode bikarbone za bolje zdravlje nije potpuno neosnovana. U stvari, naći ćete natrijum bikarbonat naveden kao sastojak komercijalno dostupnih oralnih proizvoda (npr. paste za zube) i proizvoda za negu ušiju. „Rekla bih da rutinska upotreba (kao sredstva za ispiranje) ne bi trebalo da predstavlja problem“, kaže dr Ejmi Li. 

Ostala pitanja povezana sa konzumiranjem prevelikih količina natrijum bikarbonata uključuju moguće gasove i želudačne tegobe, potencijalnu toksičnost (posebno kod dece) i poremećenu apsorpciju lekova. Iz ovih razloga, preporučuje se da pre nego što odlučite da vodu pomešanu sa sodom bikarbonom postane redovan deo vaše ishrane, prvo se konsultujete sa zdravstvenim radnikom, posebno ako imate problema sa jetrom ili bubrezima. 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading