Zbog ove namirnice, Japanci žive 100 godina: Srbi misle da je štetna i beže od nje kao đavo od krsta

Slobodanka Ćorić Vesti 19.06.2024 21:05 1

Dugo se verovalo da Japanci dugo žive jer jedu mnogo morske ribe i pirinča

Zbog ove namirnice, Japanci žive 100 godina: Srbi misle da je štetna i beže od nje kao đavo od krsta

Shutterstock

Stogodišnjaci iz Japana otkrili su koju to namirnicu redovno jedu a zbog koje su dugovečni. Ako ste mislili da je reč o ribi, prevarili ste se. Reč je o namirnici koju mnogi smatraju štetnom.

Dugo se verovalo da Japanci dugo žive jer jedu mnogo morske ribe i pirinča. Zaključak je bio da je prednost što jedu malo mesa koje je štetno i koje ubrzava starenje.

Stogodišnjaci iz Japana otkrili su koju to namirnicu redovno jedu, a zbog koje su dugovečni. Ako ste mislili da je reč o ribi, prevarili ste se. Reč je o namirnici koju mnogi smatraju štetnom.

Međutim, ispostavilo se suprotno. Sami Japanci su otkrili da tajna njihove dugovečnosti leži baš u mesu! Ispostavilo se da mnogi stogodišnjaci obožavaju ovu namirnicu i redovno je jedu!

Meso podiže raspoloženje

Po rečima japanskog psihijatra Hidekija Vade, meso produžava život jer doprinosi povećanju proizvodnje serotonina, odnosno hormona sreće. Zahvaljujući ovoj vedrini i dobrom raspoloženjuu, starije osobe imaju želju da žive aktivno, pa dosta hodaju, druže se sa prijateljima i rođacima, a sve su to faktori koji pomažu da se izbegnu bolesti i produži životni vek.

Doktor je takođe demantovao tvrdnju da ihrana na bazi bilja, povrća i voća, utiče na produženje životnig veka. Ispostavilo se da to uopšte nije tačno. Zapravo, svaki peti stanovnik Japana pati od nedostatka proteina u telu. Zaključaj je da bi meso trebalo da bude sastavni deo ishrane svake osobe, kaže doktor.

Prednosti mesa

Naučnici su ranije ustanovili da u odsustvu mesa u svakodnevnoj ishrani nivo holesterola naglo opada. To, posledično dovodi do deficita testosterona, a koji je neophodan ne samo za sintezu polnih hormona, već je odgovoran i za motivaciju i koncentraciju.

Ako u ishranu uključite meso, lako možete da povećate nivo vitamina B koji podržava rad svih organa i sistema u telu, smanjuje podložnost stresu i normalizuje metabolizam.

Komentari (1)
Loading
Vann
28.09.2023 19:04

E bas, kome sad da se veruje.