Mučite muku sa sinusima: Probajte narodni recept od 2 sastojka koji će oterati bol i pritisak u glavi

Slobodanka Ćorić Vesti 29.08.2024 11:15 0

Kada je nos zapušen, dišete kroz usta pa vazduh nije pravilno filtriran i to ugrožava disanje. Vaš mozak jednostavno ne dobija dovoljno kiseonika, što dovodi do slabljenja koncentracije

napitak

Shutterstock

Osećate pritisak iza očiju, otežano dišete, usporeno mislite, magla u glavi… Jedva završavate svakodnevne obaveze, a najradije bi ste se povukli u neku tamnu prostoriju, zatvorili oči i odmarali. Sve ovo su uobičajeni znaci koji ukazuju da imate sinusitis koji će vam nekoliko dana (kod nekoga i nedelja) itekako kvariti kvalitet života.

Fizički simptomi su vam uglavnom poznati, a da li ste se ikad zapitali na koji je način sinusitis povezan sa maglom u glavi?

To je onaj čudan osećaj da vam se smanjila sposobnost razmišljanja, mentalni fokus i promenila percepcija okruženja u kome se nalazite. Veoma neprijatan osećaj koji senzibilnije osobe doživljavaju kao nagoveštaj neke teške bolesti ili čak „ludila“.

Mnogi anksiozni pacijenti su inicijalno imali upravo ovaj osećaj koji im je bio okidač za povećan stepen anksioznosti i potrebu za lečenjem. Sinusitis nije jedini „krivac“ da se pojavi magla u glavi, ali je veoma čest i zato ga treba pažljivo razmotriti.

Tretiranje lekovima je čest način suzbijanja simptoma sinusitisa. Neki sastojci u tim lekovima mogu ugroziti mentalnu bistrinu.

Uobičajeni lekovi koji se izdaju bez recepta sadrže antihistaminike, kao što je hlorfeniramin, i mogu izazvati pospanost. Ostali sastojci, poput pseudoefedrina, mogu izazvati nemir i držati vas budnima noću, što nepovoljno utiče na sposobnost koncentracije sledećeg dana.

Da biste sprečili neprijatna stanja sa sinusima u kombinaciji sa maglom u glavi, preventivno se potrudite da održavate sinuse u dobrom stanju – bez infekcija i sa zdravom sluzokožom. Dobro je povremeno uraditi ispiranje sinusa adekvatnim rastvorom ali i čuvati ih od alergena, duvanskog dima i različitih hemijskih agenasa kojima smo danas, na žalost, na sve strane izloženi.

Ništa manje nije efikasan i prirodni način koji su koristile naše bake praveći rastvore koji su imali ulogu da se tretiranjem bolnih i upaljenih sinusa rešite gustog sekreta, pritiska u predelu čela i problema sa disanjem.

Sve što vam je potrebno su đumbir i 200 ml jabukovog sirćeta. Izredajte đumbir i pomešajte ga sa sirćetom, a sve sipajte u staklenu teglu koju ćete dobro zatvoriti. Držite je na mestu koje nije mnogo zagrejano i osvetljeno, na sobnoj temperature i povremeno je protresite.

Prilikom bolova u glavi izazvanih zbog problema sa sinusima otvorite teglu i udišite miris pet do deset minuta. Možete takođe i pre odlaska na spavanje da umočite pamučnu maramicu u ovu mešavinu i držite je na svom vratu barem sat vremena.

 

 

 

Komentari (0)
Loading