Jedan zalogaj može da bude fatalan: Ako ovo voće pojede vaš pas, hitno morate kod veterinara

Nedeljko Tišanović Vesti 29.08.2024 14:37 0

Obratite pažnju!

Shutterstock

Shutterstock

Grožđe, bez obzira na vrstu i količinu, predstavlja ozbiljnu opasnost za pse. Bez obzira na zdravlje psa, grožđe je toksikant i može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Ovo uključuje i suvo grožđe, koje se često koristi u različitim desertima.

Zašto je grožđe opasno za pse?

Dok grožđe ima brojne zdravstvene benefite za ljude, za pse može biti smrtonosno. Naučnici još uvek nisu utvrdili tačan uzrok toksičnosti grožđa za pse. Pretpostavlja se da vinska kiselina, prisutna u grožđu, može biti uzrok problema, iako tačno objašnjenje još uvek nije potvrđeno. Zbog toga je nemoguće odrediti sigurnu količinu grožđa koju pas može pojesti. U nekim slučajevima, čak i mala količina može biti fatalna – na primer, samo četiri zrna grožđa su doprinela smrti psa teškog 8 kilograma. Najbolje je držati grožđe van dosega vašeg ljubimca.

Šta da radite ako vaš pas pojede grožđe?

Ako posumnjate da je vaš pas pojeo grožđe, odmah se obratite veterinaru i obavestite ga o količini koju je pas konzumirao. Simptomi trovanja obično se ne javljaju pre šest sati nakon što pas pojede grožđe i mogu varirati u zavisnosti od količine i stanja životinje.

Shutterstock

Shutterstock

 

 

Najčešći simptomi uključuju:

  • Slabost i apatija: Pas može postati pospan, neaktivan i gubi apetit.
  • Povraćanje i dijareja: Problemi sa varenjem često su prvi znakovi trovanja.
  • Anurija ili smanjena urinacija: Ovi simptomi mogu ukazivati na oštećenje bubrega i obično se pojavljuju prvog ili trećeg dana nakon konzumacije grožđa.
  • Neobično ponašanje: Pas može pokazivati znakove anksioznosti, povećanu žeđ, dezorijentaciju ili gubitak motoričke koordinacije.

Preduzmite hitne mere i potražite pomoć veterina kako biste sprečili ozbiljne posledice i obezbedili odgovarajući tretman za vašeg ljubimca.

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading