Joj, ženo što si smotana: Postoji logičan razlog zašto PMS izaziva nespretnost, doktori objasnili o čemu se radi

Vesti 29.08.2024 14:12 0

Ova neprijatna iskustva su učestalija kod žena sa nedostatkom dopamina ili ADHD-om...

kafa

Shutterstock

Da li ste se ikada osećali manje koordinisano i nespretno pre menstruacije? Možda se češće spotaknete ili vam stvari ispadnu ili često naletite na nameštaj i okvire vrata?

Ako vam ove situacije zvuče poznato, niste sami. Naime, o nespretnosti tokom PMS-a (predmenstrualnog sindrom) Lara Briden, doktorka naturopat i autorka popularne knjige „Priručnik za popravku menstruacije“, često čuje od mnogih svojih klijenata. Međutim, ona napominje za HuffPost da nespretnost tokom PMS-a trenutno nije prepoznata kao zvanični simptom PMS-a ili predmenstrualnog disforičnog poremećaja (PMDD).

„Najčešće se javlja nekoliko dana pre menstruacije kada padne estrogen i dopamin“, objašnjava Brajden. 

Dr. Alison K. Rodžers, ginekolog i specijalista za plodnost u Centrima za plodnost u Ilinoisu, takođe je čula da žene kažu da se osećaju malo manje spretno u danima koji prethode menstruaciji. Rodžers kaže da je PMS nespretnost donekle slična nespretnosti u trudnoći. Mnoge žene navode da su sklonije da padnu ili tokom trudnoće. Jedna studija je pokazala da je 27 odsto žena palo barem jednom tokom trudnoće.

Trudnica

Shutterstock

 

,,Ovo može biti povezano sa visokim nivoom progesterona koji se javlja u trudnoći i tokom lutealne faze menstrualnog ciklusa - vreme nakon ovulacije do početka menstruacije", rekao je Rodžers. „Poznato je da visoki nivoi progesterona povećavaju labavost zglobova, što čini nespretnost tokom PMS-a učestalijom.

Iako postoji vrlo malo istraživanja o nespretnosti PMS-a, prema Bridenovim kliničkim zapažanjima, ova neprijatna iskustva su učestalija kod žena sa nedostatkom dopamina ili ADHD-om. „To ima smisla jer dopamin opada na kraju ciklusa, zajedno sa estrogenom. A pad dopamina može pogoršati osnovni problem sa nespretnošću i drugim simptomima ADHD-a“, dodaje Briden.

Šta učiniti ako doživite nespretnost tokom PMS-a 

Ako ste samo malo nespretni tokom lutealne faze, verovatno nema potrebe da pravite velike promene u vašim svakodnevnim aktivnostima ili rutini vežbanja, kaže Karen Tang, doktor medicine, ginekolog i autor knjige Nije histerija: sve što treba da Znajte o svom reproduktivnom zdravlju (ali vam nikada nije rečeno). 

Ali ako primetite veliku promenu u pogledu nespretnosti na početku menstruacije, postoje neke stvari koje možete da uradite da smanjite rizik od povreda. 

„Očigledno pokušajte da se dobro naspavate, obratite pažnju na higijenu spavanja, uverite se da se pravilno istegnete i zagrejete i pratite mere predostrožnosti, posebno za stvari kao što su sportovi sa velikim uticajem ili bilo šta što zahteva značajnu agilnost ili fokus“, dodaje Tang . 

trening

Shutterstock

 

Briden kaže da biste takođe želeli da uzimate magnezijum i vitamin B6 tokom predmenstrualne nedelje, jer su oba dobro istraženi suplementi za predmenstrualne simptome. „Magnezijum poboljšava funkciju nerava i proizvodnju energije, a vitamin B6 je uključen u sintezu neurotransmitera, uključujući serotonin i dopamin“, objašnjava Briden. 

Rodžers dodaje da ako postoje značajne i velike promene u vašim simptomima, mogu postojati i drugi medicinski poremećaji koji mogu izazvati probleme sa hvatanjem kao što su multipla skleroza, karpalni tunel i drugi neurološki poremećaji. „Uvek se zalažete za svoje zdravlje i generalno slušajte svoje telo“, kaže Rodžers. „Ako samo primetite da ste malo nespretni ili da vam stvari ispadaju tokom određenih delova ciklusa, dajte sebi vremena i budite nežni prema sebi. 

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Marku zamalo da odseku ruku zbog ujeda insekta #fyp #fy #fypシ #foryoupage #viral #viralvideo #viraltiktok #fypシ゚viral @Marko Kovacevic ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading