Hrana koja usporava starenje: Ukoliko imate iznad 50 godina, svaki dan treba da unosite ove namirnice

Tatjana Badarević Vesti 16.08.2024 20:04 0

Postoje određene namirnice koje mogu pomoći u usporavanju procesa starenja nakon 50 godina starosti i koje je dobro uvrstiti u svakodnevnu ishranu.

dugovečnost

Shutterstock

 

Važno je upamtiti da je starenje neizbežno, ali će vaše telo dobro reagovati na zdrave navike kada budete imali 45, 50 ili više godina. To će pomoći u održavanju zdravlja srca i zaštiti od bolesti.

Jedite hranu bogatu vlaknima

Unošenje odgovarajuće količine dijetalnih vlakana u vašu dnevnu ishranu može pomoći u smanjivanju rizika od bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i visokog krvnog pritiska.

Vlakna igraju značajnu ulogu u kontroli težine i smanjuju rizik od bolesti povezanih sa starenjem. Vredi pokušati da uključite više celih žitarica, pečurke, povrće i voće u svoju dnevnu ishranu.

Hrana bogata proteinima

Za borbu protiv gubitka mišićne mase uzrokovanog starenjem važno je unositi dovoljno proteina. Učinkovito je kombinovati ishranu bogatu proteinima sa fizičkim aktivnostima. To pomaže u održavanju zdravog rasta mišića tokom starenja.

dugovečnost

Shutterstock

 

 

Fokusirajte se na nemasne izvore kao što jaja, orašasti plodovi i grčki jogurt.

Zdrave masti

Rizik od kardiovaskularnih bolesti može se povećati između 45. i 55. godine života. Stoga je važno fokusirati se na zdravlje srca.

Jedan od primarnih načina je uključivanje zdravih masti u vašu ishranu. To može pomoći u smanjenju rizika od ishemijske bolesti srca. Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi, orašastim plodovima, avokadu i nekim uljima mogu pomoći u smanjenju rizika od hipertenzije. Preporučuje se uzimanje omega-3 dodataka ishrani.

dugovečnost

Shutterstock

 

 

Više hrane biljnog porekla

Dodavanje više namirnica biljnog porekla u dnevni jelovnik može usporiti proces starenja.

Spojevi koji se nalaze u mnogim procesiranim namirnicama i proizvodima životinjskog porekla, kao što je prerađeno crveno meso (slanina, kobasice, itd.), često se povezuju sa srčanim bolestima, gojaznošću, dijabetesom i hipertenzijom.

Međutim, hrana s visokim udelom biljnih sastojaka može pomoći u produženju dugovečnosti. Takođe je dokazano da biljna ishrana može igrati ulogu u usporavanju starenja kože.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading