Razlog zašto se salo lepi za jedan deo tela: Drugačije je kod muškaraca i žena, eksperti tvrde da su ovi faktori ključni

Vesti 29.06.2024 12:00 0

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, gubitak težine od 0,45 do 0,90 kilograma nedeljno se smatra bezbednim i održivim za većinu ljudi

telo

Shutterstock

Fluktuacije u težini su normalne, ali verovatno ste primetili da se svako telo menja na drugačiji način. Kod nekih se promena težine prvo može pojaviti na licu, dok kod drugih može biti u srednjem delu ili butinama.

Međutim, oblasti u kojima prvo izgubite težinu takođe će biti oblasti u kojima prvo primetite povećanje. Sposobnost tela da se transformiše je fascinantna koliko i frustrirajuća, ali ne mora da bude toliko zbunjujuća. 

Ako ste se ikada pogledali u ogledalo ili obukli farmerke i pitali se zašto ne gubite i dobijate na težini na stabilniji način, koji je manje vezani za deo tela, definitivno niste sami. Stručnjaci za fitnes, ishranu i zdravlje objašnjavaju zašto primetite gubitak težine u nekim delovima tela, a ne u drugim. 

Gde ljudi prvo izgube težinu?

„Što se tiče gubitka, možda će biti lakše, u zavisnosti od pojedinca, skinuti salo sa trupa i stomaka, za razliku od nogu i gluteusa, zbog čega izgleda da muškarci gube težinu/masnoću brže od žena“, stručnjak za fitnes Liza kaže Byrdie Viler. Slično, Viler kaže da žene koje imaju veću težinu u torzu i trbušnjacima izgleda brže gube od žena koje imaju težinu u gluteusima i nogama. Drugim rečima, dok gubitak i dobijanje na težini mogu da variraju u zavisnosti od pola, može se značajno razlikovati od osobe do osobe. 

Koje oblasti su sklonije debljanju? 

Prema stručnjacima, razlog zbog kojeg dobijate na težini tako brzo u srednjem delu, a ne, recimo, na listovima i podlakticama, je taj što su adipociti (ili masne ćelije), koje se nalaze po celom telu, veći u vašim bokovima, zadnjici, stomaku. i butine za žene i stomak za muškarce. Žene su možda sklonije masnoći duž kukova, butina, zadnjice i stomaka zbog onoga što dijetetičarka Tanja Zakerbrot naziva tvrdoglavom masnoćom koja služi kao rezerva energije za potrebe trudnoće i dojenja. „To je obično poslednje mesto na kome ćete smršati, jer vaše telo želi da ga sačuva da bi se izborilo sa zahtevima porođaja“, objašnjava ona. 

Trudnica

Shutterstock

 

Za muškarce, ne postoji ,,evoluciona svrha" da se sakriju trbušne masti, poznate i kao visceralna mast, opasna vrsta masti koja se obavija oko organa i povezana je sa metaboličkom bolešću, kaže ona. Ali Zakerbrot kaže da je to generalno najlakši tip masti za izgubiti jer se brže razgrađuje. Istraživanja pokazuju da unos vlakana može pomoći u smanjenju ove opasne visceralne masti. 

Viler kaže da genetika takođe igra veliku ulogu u tome kako dobijamo na težini i tvrdi da postoje četiri primarna obrasca skladištenja masti:

  • Ravnomerno raspoređeni po celom telu
  • Trup i stomak (uglavnom muškarci)
  • Trup, noge i gluteusi (uglavnom žene)
  • Samo abdominalni deo 
Faktori koji mogu uticati na gubitak težine 

Gubitak težine je uglavnom rezultat sagorevanja više kalorija nego što unosite, a generalno deficit od oko 3.500 kalorija rezultiraće sagorevanjem 0,45 funti gubitka masti. Pored toga, različiti faktori utiču na brzinu metabolizma i kasniji gubitak težine, uključujući sledeće: 

  • Starost
  • Pol
  • Nivo aktivnosti
  • Ishrana
  • Genetika
  • Lekovi
  • Konzumacija alkohola
  • Kvalitet i količina sna
  • Nivo stresa
  • Zdravlje štitne žlezde
  • Određena zdravstvena stanja kao što je metabolički sindrom
  • Hormonska ravnoteža.
Možete li ciljati određena područja za gubitak težine? 

Zakerbrot objašnjava da dok vlakna pomažu u smanjenju količine visceralne masti u predelu stomaka, potkožna mast (koja se nalazi direktno ispod kože) će se smanjiti samo sa ukupnim gubitkom težine. Stvaranje kalorijskog deficita (jedenje manje kalorija nego što sagorevate) može pomoći u smanjenju ukupnih zaliha masti, kao i jedenje cele, sveže hrane umesto prerađenih masti i šećera. 

U idealnom slučaju, ključ za gubitak masti je vežbanje, ali znajte ovo: ne možete izgubiti salo na različitim delovima tela ciljanim vežbama. Naravno, možete tonirati ta područja i zauzvrat sagoreti više kalorija izgradnjom mišića, ali nema vežbe ,,sagorevanja masti" za stomak ili zadnjicu. Umesto toga, trebalo bi da zauzmete holistički pristup fitnesu. 

trening

Shutterstock

 

Džefri Glad, specijalista za integrativnu medicinu, kaže da ne bi trebalo da se fokusirate na određene delove tela kada vežbate, napominjući da će „holistički pristup gubitku masti verovatno biti efikasniji“. On savetuje da ne ciljate na pojedinačne delove tela - poput trbušnjaka - jer se time gubi vreme koje bi se moglo mudrije potrošiti na velike mišićne grupe, kaže on, pružajući najveću korist za ukupni gubitak masti. Ovo se može postići intervalnim treningom visokog intenziteta (HIIT) i dizanjem tegova za izgradnju mišića, što povećava brzinu metabolizma i posledično podržava ukupni gubitak masti.

Koliko se gubitak težine smatra bezbednim? 

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, gubitak težine od 0,45 do 0,90 kilograma nedeljno se smatra bezbednim i održivim za većinu ljudi. Sve agresivnije može biti nesigurno i neuspešno na duge staze. Osim toga, ako se odlučite za ekstremnu dijetu i vežbanje umesto za nešto razumnije, rizikujete da izgubite previše čiste mišićne mase, što će usporiti vaš metabolizam. Želite da izgubite masnoću, a ne mišiće. I, kao i mnoge od najboljih stvari u životu, zahteva malo strpljenja i sporiji, odmereniji pristup. 

Najbolji, najzdraviji načini za mršavljenje 

Prema nekima, drugi način da se podrži gubitak težine je rekalibracija hormona. Čarls Pasler, nutricionista za modele poput Bele Hadid, kaže da disbalans estrogena može da izazove nemogućnost gubitka težine i, obrnuto, sposobnost da se ona vrlo lako dobije. „Na normalnim nivoima, estrogen pomaže insulinu da radi svoj posao upravljanja šećerom u krvi“, objašnjava on. ,,Kada se estrogen eliminiše, telo se pretvara u mašinu za dobijanje težine". 

Iako regulacija hormona zvuči kao zastrašujući zadatak, rešenje bi moglo biti u vašoj ishrani. ,,Kada jedete ugljene hidrate, vaš šećer u krvi raste", kaže Passler. „Insulin snižava šećer u krvi tako što ga deponuje na tri različita mesta u vašem telu. Kada insulin radi kako treba – ni previsok ni prenizak – šalje malu količinu glukoze u vašu jetru, a veliku količinu u vaše mišiće da se koristi kao gorivo , i malo ili nimalo za skladištenje masti. Kada je sve izbalansirano, proizvodite pravu količinu insulina da održite ravnotežu šećera u krvi.

Dijabetes

Shutterstock

 

Međutim, prema stručnjacima, kada je nivo estrogena visok, ćelije koje proizvode insulin ne mogu pravilno da funkcionišu i možete postati otporni na insulin, a kao rezultat, insulin gubi sposobnost da deponuje glukozu u jetri i mišićima, što znači da nivo šećera raste i glukoza se skladišti kao mast. „Mast povezana sa disbalansom estrogena ima tendenciju da se akumulira u kukovima“, objašnjava on. „Ovo je klasičan oblik tela u obliku kruške i zašto je ovaj oblik tela mnogo češći kod žena nego kod muškaraca“. 

Da bi sprečio nakupljanje viška masnoće, Pasler predlaže da se konzumiraju namirnice koje smanjuju estrogen kod muškaraca i žena, kao što su krstonosno povrće (brokoli, kupus, kelj, prokelj, karfiol), zeleno lisnato povrće, agrume, jabuke i semenke lana. Namirnice koje podstiču estrogen su: proizvodi od soje, šećer, crveno meso, bilo koja hrana sa dodatkom hormona, kravlje mleko i drugi mlečni proizvodi, kao i hrana i tečnosti uskladištene u plastici koja sadrži BPA. Pasler kaže da takođe možete smanjiti nivoe estrogena smanjenjem stresa, više vežbanja i spavanja. 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading