Osećate se tromo i često se neraspoloženi: Nutricionista otkrila koji su to znaci da konzumirate previše šećera

Olja Jelić Vesti 30.04.2024 20:04 0

Konzumiranje šećera u velikim količina je štetno za ljudski organizam, jer povećava rizik od mnogih bolesti

Merenje šećera

Shutterstock

Konzumiranje šećera u velikim količina je štetno za ljudski organizam, jer povećava rizik od mnogih bolesti. Dodatni problem je što se šećer sve češće može pronaći u namirnicama koje nisu nužno slatke pa je važno obratiti pažnju i na sastav određenih proizvoda.

S tim u vezi, važno znati kada vama telo šalje signale da konzumirate previše šećera. Nutricionistkinja i autorka knjige "The Sugar Detox: Lose Weight, Feel Great and Look Years Younger" Bruk Alpert i doktorka Rebeka Kazin upozoravaju na ove znakove preteranog unosa šećera.

Stalno žudite za slatkišima

Šećer stvara zavisnost pa ćete vrlo verovatno imati želju da ga jedete u neograničenim količinama. 

"Ishranom s visokim udelom šećera izazivate hormonalni odgovor u svom telu koji je poput talasa, podiže vas, a zatim se srušite i to podstiče vaše telo da želi više šećera", navodi nutricionistkinja Alpert.

Osećate se tromo tokom dana

Nakon što šećer izazove početni skok insulina i energije, on uzrokuje i neizbežan pad. Energija je najstabilnija kada je šećer u krvi stabilan, tako da kada konzumirate previše šećera, dolazi do podizanja i pada energije. Preterani unos šećera takođe znači da verovatno ne jedete dovoljno proteina i vlakana, oba važna hranjiva za održivu energiju.

Merenje šećera

Shutterstock

 

Vaša koža puca

Doktorka Rebeka Kazin objasnila je da su neki ljudi osetljivi na skok insulina zbog unosa šećera, što može pokrenuti poremećaj hormona koji dovodi do izbijanja akni ili rozacee. Znakovi preterane konzumacije šećera mogu se pokazati na vašem licu za samo nekoliko dana.

Mnogo ste neraspoloženi

Pad šećera u krvi može da uzrokuje promene raspoloženja i učini da se oseećate nervozno. Ako vaša energija nestaje, to samo doprinosi lošem stavu.

Ugojili ste se

Višak šećera je višak kalorija, a budući da nema proteina ni vlakana, šećer ne poseduje ni hranjivu vrednost. Podstiče oslobađanje insulina, hormona koji ima veliku ulogu u debljanju i dijabetesu. Kada jedemo šećer, pankreas oslobađa insulin, koji prenosi šećer u naše organe kako bi mogao da se koristi za energiju.

žena

Shutterstock

 

Kada jedete previše šećera, vašem telu se kaže da proizvodi više insulina, a s vremenom ta prekomerna proizvodnja može dovesti do insulinske rezistencije. Insulinska rezistencija znači da naša tela ne mogu ispravno da odgovore na normalne količine insulina i stoga ne mogu da koriste šećer na pravi način.

Imate previše karijesa

Kada bakterije nagrizaju čestice hrane između zuba, proizvodi se kiselina koja uzrokuje karijes. Konzumiranje šećera može da utiče na pH vrednost i poremeti prirodni ekosistem. To bakterijama daje priliku da napreduju i množe se, što dovodi do karijesa.

Ništa nije tako slatko kao pre

Prekomerna količina šećera uzrokuje porast tolerancije na šećer, pa vam je potrebno sve više i više šećera da biste zadovoljili želju za slatkim. Međutim, ako smanjite i trpite to u početku, s vremenom ćete opet smanjiti svoju toleranciju i bićete zadovoljni s minimalnom količinom šećera.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)
Loading