Nastasija Nedimović, influenserka koja nas vrlo često informiše o ishrani, štetnosti pojedinih namirnica, o benefitima zdrave ishrane, ovaj put je na svom Instagram profilu objavila video kako da izbaberemo najmanje zagađenu ribu i da saznamo koja riba u sebi ima najviše žive.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
- Poznato je da je riba deo izbalansirane ishrane, naročito u mediteranskoj kuhinji, za koju se smatra da je jedna od najzdravijih vrsta ishrane. Riba sadrži visok procenat proteina i posebno je važna zbog svojih omega-3 masnih kiselina. Te esencijalne masti naše telo ne proizvodi samo, pa je potrebno unositi ih putem hrane - kaže Nastasja, bivša profesionalna vaterpolistkinja iz Novog Sada, influenserka koja motiviše na promenu loših životnih navika, žena koja je u trudnoći pobedila rak.
U većim ribama ima više žive
Ali nažalost, u poslednje vreme postoje izvesni rizici u konzumaciji ribe.
- Zagađivači kao što su živa i polihlorovani bifenili dospevaju u vodu, u jezera, okeane, i samim tim pronalaze put i do ribe. Što je ta riba veća, starija i na višoj poziciji u lancu ishrane, ona je više zagađena metil-živom. Što se tiče žive, bolja je situacija sa ribom koja je uzgojena u kontrolisanim uslovima. To su riblji izmet, antibiotici, pesticidi, razne riblje bolesti. Ne postoji metod kuvanja ili čišćenja ribe koji bi smanjio količinu žive u obroku jer je živa čvrsto vezana za proteine u svim tkivima ribe.
Ne kupujte tunu u prirodnom ulju
- To su rečna pastrmka, nikako morska jer sadrži više žive, zatim haringe, sardine, jadranska skuša, nikako iz Atlantskog okeana jer sadrži više žive, i svima obožavana tuna. Tuna koja je najmanje zagađena i odlična je zove se katsuwomus pelamis, takozvana skipjack tuna. Sadrži manje žive od žutorepe i plavorepe tune. Međutim, ni nju ne treba konzumirati više od jedne do dve konzerve nedeljno. Dakle, kad kupujte ribu u konzervi, nemojte kupovati u biljnim uljima, jer ona obično nisu kvalitetna, već kupujte ribu u sopstvenom soku. Takođe, riba koja se nalazi u raznim sosovima sadrži pojačivače ukusa, šećer…
Kontrolišite unos žive u svom organizmu
U svemu ovome je jako bitno da znamo još jednu stvar.
- Suplementacija selenom obnavlja funkciju selenoproteina i umajuje toksičlnost žive, naravno, uz nekoliko ograničenja, uključujući oblik žive i dozu žive. Imajte na umu da suplementacija selenom samo ublažava toksičnost žive, ne sprečava je - zaključuje Nastasja, uz nadu da ćemo uz njene savete uspeti da odaberemo najmanje zagađenu ribu i, koliko je moguće, kontrolisati unos metil-žive u sebe.
BONUS VIDEO
