Ovo voće nema šećera u sebi, ne goji, a sad mu je sezona: Osim što je puno vitamina, reguliše i krvni pritisak

Vesti 08.05.2025 08:59 0

Ako ste na dijeti ili jednostavno pazite na unos kalorija, ove crvene lepotice su izvrsna namirnica.

jagode

Shutterstock

Bilo da ih jedete sveže, u salati, dezertu ili smutiju, jagode su izvrstan i ukusan dodatak svakoj zdravoj ishrani. Od jačanja imuniteta do zaštite srca, jagode su mnogo više od fine bobice. Osim toga, prepune su vitamina, a imaju malo kalorija.

Istražili smo zašto bi trebali češće jesti jagode i kako ih uklopiti u svakodnevni jelovnik.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Nutritivna vrednost jagoda

Ako ste na dijeti ili jednostavno pazite na unos kalorija, ove crvene lepotice su izvrsna namirnica. Bobičasto voće, u koje spada i jagoda, imaju manje kalorija od ostalog voća. Evo i ostalih nutritivnih vrednosti za jagode:

  • Kalorije: 32 kcal
  • Voda: Oko 91%
  • Ugljeni hidrati: Manje od 8 g (od toga: vlakna oko 2 g)
  • Belančevine: Oko 0,7 g
  • Masnoće: Oko 0,3 g

Jagode i zdravlje

Izvanredan su izvor vitamina C, snažnog antioksidansa ključnog za imunološki sistem i zdravlje kože. Jedna porcija od osam srednjih jagoda može sadržati više vitamina C nego narandža. Bogate su i kalijumom koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska i bitan je za mnoge telesne funkcije. Sadrže topiva i netopiva vlakna (oko 2 grama na 100 grama), važna za probavno zdravlje, osećaj sitosti i mogu pomoći pri mršavljenju.

jagode

Shutterstock

 

 

U mnogim telesnim procesima učestvuje i magnan kojeg jagode sadrže u tragovima, a tu je i folat (vitamin B9) koji je ključan za normalan rast tkiva i funkciju ćelija i posebno je važan za trudnice i starije osobe.

Jagode obiluju antioksidansima poput pelargonidina (koji im daje crvenu boju), elaginske kiseline, elagitanina i procijanidina. Ovi spojevi štite ćelije od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Evo kako svi ti spojevi u praksi deluju na naše telo.

jagode

Shutterstock

 

 

Antioksidansi i visok udeo kalijuma i vlakana čine jagode izvrsnim saveznikom srca. Istraživanja pokazuju da konzumacija bobičastog voća, uključujući jagode, može:

  • Smanjiti rizik od srčanih bolesti i smrti povezanih s njima
  • Poboljšati nivo HDL ("dobrog") holesterola
  • Pomoći u regulaciji krvnog pritiska
  • Smanjiti oksidativni stres i upale
  • Poboljšati funkciju krvnih sudova
  • Smanjiti štetnu oksidaciju LDL ("lošeg") holesterola

Bonus video:

 

3 namirnice koje ubrzavaju starenje, izazivaju i ekceme i akne #najzena #zena #najzenasrbije #akne #fyp #foryoupage #foryou ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)