Bilo da ih jedete sveže, u salati, dezertu ili smutiju, jagode su izvrstan i ukusan dodatak svakoj zdravoj ishrani. Od jačanja imuniteta do zaštite srca, jagode su mnogo više od fine bobice. Osim toga, prepune su vitamina, a imaju malo kalorija.
Istražili smo zašto bi trebali češće jesti jagode i kako ih uklopiti u svakodnevni jelovnik.
Nutritivna vrednost jagoda
Ako ste na dijeti ili jednostavno pazite na unos kalorija, ove crvene lepotice su izvrsna namirnica. Bobičasto voće, u koje spada i jagoda, imaju manje kalorija od ostalog voća. Evo i ostalih nutritivnih vrednosti za jagode:
- Kalorije: 32 kcal
- Voda: Oko 91%
- Ugljeni hidrati: Manje od 8 g (od toga: vlakna oko 2 g)
- Belančevine: Oko 0,7 g
- Masnoće: Oko 0,3 g
Jagode i zdravlje
Izvanredan su izvor vitamina C, snažnog antioksidansa ključnog za imunološki sistem i zdravlje kože. Jedna porcija od osam srednjih jagoda može sadržati više vitamina C nego narandža. Bogate su i kalijumom koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska i bitan je za mnoge telesne funkcije. Sadrže topiva i netopiva vlakna (oko 2 grama na 100 grama), važna za probavno zdravlje, osećaj sitosti i mogu pomoći pri mršavljenju.
Shutterstock
U mnogim telesnim procesima učestvuje i magnan kojeg jagode sadrže u tragovima, a tu je i folat (vitamin B9) koji je ključan za normalan rast tkiva i funkciju ćelija i posebno je važan za trudnice i starije osobe.
Jagode obiluju antioksidansima poput pelargonidina (koji im daje crvenu boju), elaginske kiseline, elagitanina i procijanidina. Ovi spojevi štite ćelije od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Evo kako svi ti spojevi u praksi deluju na naše telo.
Shutterstock
Antioksidansi i visok udeo kalijuma i vlakana čine jagode izvrsnim saveznikom srca. Istraživanja pokazuju da konzumacija bobičastog voća, uključujući jagode, može:
- Smanjiti rizik od srčanih bolesti i smrti povezanih s njima
- Poboljšati nivo HDL ("dobrog") holesterola
- Pomoći u regulaciji krvnog pritiska
- Smanjiti oksidativni stres i upale
- Poboljšati funkciju krvnih sudova
- Smanjiti štetnu oksidaciju LDL ("lošeg") holesterola
Bonus video:
Možda vas zanima…