Ovo voće nema šećera u sebi, ne goji, a sad mu je sezona: Osim što je puno vitamina, reguliše i krvni pritisak

Vesti 08.05.2025 08:59 0

Ako ste na dijeti ili jednostavno pazite na unos kalorija, ove crvene lepotice su izvrsna namirnica.

jagode

Shutterstock

Bilo da ih jedete sveže, u salati, dezertu ili smutiju, jagode su izvrstan i ukusan dodatak svakoj zdravoj ishrani. Od jačanja imuniteta do zaštite srca, jagode su mnogo više od fine bobice. Osim toga, prepune su vitamina, a imaju malo kalorija.

Istražili smo zašto bi trebali češće jesti jagode i kako ih uklopiti u svakodnevni jelovnik.

Nutritivna vrednost jagoda

Ako ste na dijeti ili jednostavno pazite na unos kalorija, ove crvene lepotice su izvrsna namirnica. Bobičasto voće, u koje spada i jagoda, imaju manje kalorija od ostalog voća. Evo i ostalih nutritivnih vrednosti za jagode:

  • Kalorije: 32 kcal
  • Voda: Oko 91%
  • Ugljeni hidrati: Manje od 8 g (od toga: vlakna oko 2 g)
  • Belančevine: Oko 0,7 g
  • Masnoće: Oko 0,3 g

Jagode i zdravlje

Izvanredan su izvor vitamina C, snažnog antioksidansa ključnog za imunološki sistem i zdravlje kože. Jedna porcija od osam srednjih jagoda može sadržati više vitamina C nego narandža. Bogate su i kalijumom koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska i bitan je za mnoge telesne funkcije. Sadrže topiva i netopiva vlakna (oko 2 grama na 100 grama), važna za probavno zdravlje, osećaj sitosti i mogu pomoći pri mršavljenju.

jagode

Shutterstock

 

 

U mnogim telesnim procesima učestvuje i magnan kojeg jagode sadrže u tragovima, a tu je i folat (vitamin B9) koji je ključan za normalan rast tkiva i funkciju ćelija i posebno je važan za trudnice i starije osobe.

Jagode obiluju antioksidansima poput pelargonidina (koji im daje crvenu boju), elaginske kiseline, elagitanina i procijanidina. Ovi spojevi štite ćelije od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Evo kako svi ti spojevi u praksi deluju na naše telo.

jagode

Shutterstock

 

 

Antioksidansi i visok udeo kalijuma i vlakana čine jagode izvrsnim saveznikom srca. Istraživanja pokazuju da konzumacija bobičastog voća, uključujući jagode, može:

  • Smanjiti rizik od srčanih bolesti i smrti povezanih s njima
  • Poboljšati nivo HDL ("dobrog") holesterola
  • Pomoći u regulaciji krvnog pritiska
  • Smanjiti oksidativni stres i upale
  • Poboljšati funkciju krvnih sudova
  • Smanjiti štetnu oksidaciju LDL ("lošeg") holesterola

Bonus video:

 

@najzena.rs 3 namirnice koje ubrzavaju starenje, izazivaju i ekceme i akne #najzena #zena #najzenasrbije #akne #fyp #foryoupage #foryou ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading