Za Uskrs crvena jaja imaju posebno značenje i nema domaćice koja ovu boju ne koristi za taj praznik. Postoji mnoštvo tehnika i boja, ali većina gotovih boja dostupnih u prodavnicama sadrži veštačke sastojke i hemikalije. Ipak, postoje prirodni načini da jaja obojite u prelepu crvenu nijansu koristeći voće, začine i povrće.
Sok od višanja
Za jaku crvenu boju, prirodan sok od višanja je odličan izbor. Jaja stavite u šerpu, prelijte domaćim sokom od višanja, te dodajte malo soli i sirćeta kako bi se boja bolje primila. Kuvajte ih na tihoj vatri dok ne dobijete željenu nijansu, a zatim ih ostavite da se ohlade u toj tečnosti za još intenzivniju boju.
Mlevena paprika
U litar vode dodajte četiri kašike slatke mlevene paprike, malo soli i sirćeta, a zatim u tu mešavinu stavite jaja i skuvajte ih. Važno je ne koristiti ljutu papriku, jer bi njen ukus mogao prodreti kroz ljusku.
Čaj od hibiskusa
Ako želite nežnu crveno-ljubičastu nijansu, isprobajte hibiskus čaj. Skuvajte jak čaj od hibiskusa u kojem ćete potopiti jaja. Ostavite ih u čaju nekoliko sati ili čak preko noći kako biste dobili što jaču boju.
Lukovina
Najstariji način farbanja jaja je u lukovini. Jaja stavite u lonac, prelijte ih vodom i dodajte što više ljuski luka. Za bogatiju boju možete ubaciti i nekoliko kriški sirove cvekle. Dodajte malo soli i sirćeta i kuvajte dok ne postignete željenu boju. Kada se jaja ohlade, premažite ih uljem kako bi dobila sjaj.
Možda vas zanima…
