Imate utisak da vam creva gore: Gastroenterolog otkriva zašto leti mnogi pate od zatvora

Slobodanka Ćorić Vesti 19.07.2024 11:55 0

Ukoliko se problemi sa zatvorom nastave ili pogoršaju, važno je konsultovati se sa lekarom

stomak

Shutterstock

 Leto je sezona sunca, plaža i opuštanja, ali može doneti i neželjene izazove za našu probavu. Mnogi ljudi se tokom letnjih meseci suočavaju sa problemima sa zatvorom, što može biti rezultat različitih faktora kao što su promene u ishrani, dehidratacija, ili čak manjak fizičke aktivnosti usled visokih temperatura.

Ishrana igra ključnu ulogu u održavanju zdrave probave. Konzumacija vlaknastih namirnica poput voća, povrća, integralnih žitarica i mahunarki može pomoći u stimulisanju crevne peristaltike i olakšati prolazak hrane kroz digestivni trakt. Važno je takođe piti dovoljno tečnosti, posebno vode, kako bi se sprečila dehidratacija koja može doprineti zatvoru.

Redovna fizička aktivnost takođe može biti od pomoći. Šetnje u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima mogu podstaći crevnu pokretljivost i ublažiti simptome zatvora. Osim toga, izbegavanje prekomernog unosa masne i prerađene hrane može smanjiti rizik od digestivnih problema.

Ukoliko se problemi sa zatvorom nastave ili pogoršaju, važno je konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom kako bi se pronašlo odgovarajuće rešenje, bilo da je u pitanju promena ishrane, dodatak ishrani ili druge terapeutske mere.

Zato, dok uživate u letnjim radostima, ne zaboravite brinuti i o svom digestivnom zdravlju kako biste se izbegli neželjeni problemi sa zatvorom.

Gastroenterolog dr Rabia de Latour otkriva najčešće razloge.

"Kad god ste dehidrirani, prvi način na koji se telo nosi s tim je koncentrisanje urina i stolice. Telo će povući vodu iz stolice i apsorbirati je. Tako stolica postaje tvrđa, a urin tamniji jer je koncentrisaniji", navodi.

Ona dodaje da kada ne pijemo dovoljno vode, stolica nije dovoljno mekana te ju je teže izbaciti, čime dolazi do zatvora.

Lekarka objašnjava kako postoji jednostavno rešenje za ove probavne smetnje. Sve što trebate učiniti je unositi dovoljno tečnosti.

Komentari (0)
Loading