TEŽE PODNOSITE VRUĆINU NEGO RANIJE Proverite štitnu žlezdu, možda je došlo do ovog poremećaja

Slobodanka Ćorić Vesti 15.07.2024 16:24 0

Čak i ako ste držali simptome pod kontrolom prethodnih meseci, verovatno ćete biti manje tolerantni na toplotu u poređenju s osobama čija štitasta žlezda funkcioniše normalno

žena

Shutterstock

Štitna žlezda pokazuje znake pojačane osetljivosti tokom visokih letnjih temperatura. To se posebno odnosi na osobe sa hipertireozom.

Kada je štitna žlezda preaktivna, ljudi su skloniji izraženijim simptomima tokom toplijih meseci. Međutim, stručnjaci naglašavaju da ne moramo trpeti veće neprijatnosti jer postoje koraci koje možemo preduzeti kako bismo letnju sezonu učinili podnošljivijom.

Čak i ako ste držali simptome pod kontrolom prethodnih meseci, verovatno ćete biti manje tolerantni na toplotu u poređenju s osobama čija štitasta žlezda funkcioniše normalno. Pravilo važi za sve, kako zdrave tako i bolesne: ako primećujete veću netoleranciju na toplotu nego inače i teže podnosite visoke temperature, to može ukazivati na previsoke nivoe tiroidnih hormona.

Takođe je važno proveriti nivoe antitela, posebno ako su problemi sa štitnom žlezdom autoimune prirode, jer možete imati pojačane simptome i napade. Naravno, treba se pridržavati terapije koju je propisao lekar.

Fizička aktivnost je važan deo života sa preaktivnom štitnom žlezdom, ali je ključno biti oprezan tokom letnjih meseci. Preporučuje se vežbanje u klimatizovanim prostorijama, a ako nije moguće, birajte ranije jutarnje ili kasnovečernje termine kada su temperature niže.

Što se tiče garderobe, treba nositi svetliju, širu odeću koja omogućava bolje strujanje vazduha i hladi telo. Takođe je važno voditi računa o ishrani tokom leta, izbegavati preteran unos šećera (npr. sladoled) i koristiti zamrznutu hranu poput smrznutog voća radi osveženja.

Za održavanje dobrog sna tokom vrelih letnjih noći, preporučuje se tuširanje mlakom vodom pre spavanja, upotreba pamučnih materijala za posteljinu i nošenje lagane, pamučne odeće. Ventilatori ili klima-uređaji mogu pomoći u rashlađivanju prostorije, ali treba ih pravilno postaviti kako bi se izbeglo direktno duvanje na telo ili glavu.

U suštini, upravljanje simptomima štitne žlezde tokom letnjih meseci zahteva pažnju, ali uz pravilne mere može se poboljšati kvalitet života i olakšati podnošenje visokih temperatura.

@najzena.rs "Tiršova nam je druga kuća": Marija je rodila zdravo dete, a onda je saznala strašnu dijagnozu! #najžena #fypシ #fypシ゚viral #žena ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading