Zbog pilula koje Srbi uzimaju svaki dan, njoj su otkazivali bubrezi: Lekari su mislili da ima rak, a onda je usledilo još strašnije otkriće

Jelena Vukelić Vesti 07.07.2023 15:50 0

Žena je bila toliko bolesna da su lekari mislili da ima rak

pilule

Pexels

Neimenovana žena srednjih godina, iz Kenta, počela je da uzima koktel suplemenata na svoju ruku i to 20 pilula dnevno. 

Dnevna potreba za vitaminom D je 600 mg, ali pacijentkinja je uzimala 80 puta više, po 50.000 mg svakog dana. Takođe je uzimala oko 20 puta više od preporučene dnevne doze omega-3, vitamina B2, vitamina B6 - 2000 mg dva puta dnevno u poređenju sa 200-500 mg, piše britanski Sun.

Telo inače proizvodi vitamin D kao odgovor na sunčevu svetlost, ali se takođe može konzumirati u nekim namirnicama, kao što je masna riba. U zimskim mesecima, malo je teže uneti neophodnu dozu- posebno za ljude tamnije kože ili starije dobi - i NHS preporučuje svima da uzimaju suplement. Ali postoje granice, a predoziranje je moguće i opasno po život, upozorili su stručnjaci u časopisu "BMJ Case Reports".

Žena je prestala da pije suplemente, ali uprkos tome, vitamini su već bili u njenom sistemu i nije mogla da se oslobodi bolesti. Porodični lekar je uputio u bolnicu nakon što se žalila na bolove u stomaku, grčeve u nogama, tinitus, suva usta, pojačanu žeđ i dijareju. Izgubilaje 12,7 kg i stalno je povraćala i imala mučnine. Testovi na rak, kao što je magnetna rezonanca, bili su negativni. Ali analiza krvi pokazala je da je imala nivo vitamina D sedam puta veći od dozvoljenog. Količina kalcijuma u ​​njenoj krvi je takođe bila veoma visoka, a nivoi magnezijuma su bili blago povišeni.

Uzimanje previše suplemenata vitamina D može izazvati nakupljanje kalcijuma (hiperkalcemiju) što može oslabiti kosti, oštetiti bubrege i srce. I ubrzo je otkriveno da joj otkazuju bubrezi. Njena medicinska istorija uključivala je tuberkulozu, tumor unutrašnjeg uha koji je izazvao gubitak sluha i meningitis. Tokom osmodnevnog boravka u bolnici, dobijala je tečnost da bi se isprala njen sistem. Dva meseca kasnije, nivo kalcijuma joj se vratio u normalu, ali je nivo vitamina D i dalje bio zabrinjavajuće visok.

Lekari su rekli da toksičnost vitamina D može trajati nekoliko nedelja, jer je potrebno najmanje dva meseca da polovina efekata nestane. Predoziranje vitaminom D, nazvano hipervitaminoza D, je retko. Međutim, list kaže: „Globalno, postoji rastući trend hipervitaminoze D, kliničkog stanja koje karakteriše povišen nivo vitamina D3 u serumu. Doktor NHS dr Alamin Alkundi, koji je posmatrao slučaj, rekao je da on naglašava potencijalno opasne suplemente "koji se u velikoj meri smatraju bezbednim dok se ne uzimaju u nebezbednim količinama". Žene, deca i hirurški pacijenti najverovatnije će biti pogođeni, pišu autori. Simptomi su uglavnom izazvani visokim nivoom kalcijuma, pošto je vitamin D uključen u regulaciju kalcijuma. 

Komentari (0)
Loading