Kako se hrane vrhunski kardiolozi: Njihov jelovnik otkriva tajnu zdravog srca i dugovečnosti

Slobodanka Ćorić Vesti 26.02.2025 09:45 0

Evo šta jedu i piju tokom napornog radnog dana

kardiolog

Shutterstock

Vrhunski kardiolozi rade pod velikim stresom, donose odluke koje mogu značiti život ili smrt, a pritom moraju brinuti i o sopstvenom zdravlju. Kako se hrane i šta piju tokom dana kako bi ostali energični i fokusirani?

Dr. Vorik Bišop (Australija)

Jutro: Jak espreso – jedan šot sa kofeinom, jedan bez, često sa malo putera

Prepodne: Još jedna kafa, ponekad sa malo pavlake
Ručak: Mali obrok – obično parče sira
Večera: Salata sa jogurtom, kiselim povrćem i proteinima (biftek, piletina, svinjetina ili divljač)
Veče: Čaša vina

Bišop praktikuje ishranu u osmočasovnom prozoru, a preostalih 16 sati posti. Ipak, ističe da ne postoji univerzalna dijeta za sve ljude, već da svako treba pronaći ono što mu odgovara. Preporučuje mediteransku ishranu i izbegavanje prerađene hrane.

Dr. Dirdre Matina (SAD)

5:00 – Jutro: Dve šolje kafe sa zaslađivačem i kašičicom šećera
8:00 – Doručak: Voćni i povrtni smuti sa niskim sadržajem ugljenih hidrata
Ručak: Dijetalna kola i obrok bogat vlaknima (kinoja, pasulj, povrće)
Popodne: Slana užina – šaka orašastih plodova ili pečeni čips
Večera: Jela na bazi povrća, obično sa kinojom ili pastom
Kasno veče (22:00-00:00): Još dve šolje kafe dok završava posao

Matina ne jede meso, već samo ribu i izbegava alkohol. Svoju ishranu bazira na mediteranskoj dijeti, ali nije previše stroga – ako jede nezdravije jedne nedelje, sledeće se vraća pravilnoj ishrani.

Dr. Karmen Landrau (SAD)

Jutro: Velika čaša vode

Doručak: Grčki jogurt sa voćem i orašastim plodovima ili jaja sa integralnim hlebom
Ručak: Piletina, riba ili crveno meso sa povrćem i pirinčem
Užina: Proteinska užina – meso, sir i orašasti plodovi sa što manje soli i masti
Večera: Pečena ili grilovana piletina ili govedina sa povrćem i salatom

Landrau ne veruje u rigorozne dijete i smatra da treba jesti raznovrsno, ali umerenim količinama.

Dr. Noa Beri Merc (SAD)

Doručak: Jogurt sa orašastim plodovima, tost sa puterom od kikirikija i mleko
Ručak: Voće i mleko (ponekad ruča sa kolegama)
Večera: Pasta sa povrćem, pirinač sa tofuom ili riba dva puta nedeljno

Beri Merc se drži pretežno vegetarijanske ishrane, ne jede desert osim ako nije u pitanju vrhunska čokolada, a hranu vidi kao način za održavanje zdravlja, a ne kao dijetu.

Dr. Brahmadži Nalamotu (SAD)

Doručak: Čaša vode, jaje, voće i termos kafe sa pavlakom
Ručak: Na dane kliničkog rada – preskače ručak ili pojede proteinsku pločicu. Na istraživačkim danima – jogurt i proteinska pločica
Popodne: Late kafa ako oseti umor
Predvečerje: Sir i orašasti plodovi, ponekad uz pivo
Večera: Tri puta nedeljno indijska vegetarijanska hrana, ostalim danima mešavina indijske i meksičke ili italijanske kuhinje
Desert: "Mogu pojesti mnogo keksa."

Nalamotu veruje u balansiranu ishranu i smatra da bi hrana pretežno trebalo da bude biljnog porekla.

Iako se ishrana ovih vrhunskih kardiologa razlikuje, jedno im je zajedničko – svi se oslanjaju na zdravu i izbalansiranu prehranu. Većina njih preferira mediteranski način ishrane, izbegava prerađenu hranu i šećere, a neki praktikuju povremeni post. Umerenost i kvalitet namirnica ključni su za njihovo dugoročno zdravlje i energiju.

Komentari (0)
Loading