Baba Ružin pekmez od šljiva: Recept koji sam zapisala još kao dete i nikad lepši nisam probala

Slobodanka Ćorić Vesti 13.08.2025 12:43 0

I dan-danas kad otvorim teglu, imam osećaj da je baba tu, negde iza mene, i da će mi reći: "E, sad uzmi krišku hleba i namaži, da vidiš šta je ukus detinjstva."

pekmez od šljiva

Shutterstock

Postoji li išta lepše od mirisa domaćeg pekmeza od šljiva koji se širi kuhinjom? Još ako ga namažeš na hrskavu krišku hleba, dodaš malo putera i uz to popiješ kafu ili čaj – dan ne može lepše da počne.

Ovaj recept sam zapisala od svoje baba Ruže dok sam još bila klinka. Još pamtim kako je stajala pored šporeta, lagano mešala varjačom i pričala mi: "Dugo ga kuvaj, nek’ bude gust da varjača stoji sama u njemu, tek tad je pravi!" Nikad u životu nisam jela lepši pekmez od njenog.

Volim da ga jedem direktno iz tegle kad mi se prijede nešto slatko, a bez griže savesti. Savršen je i za palačinke, krofne, kiflice, kolače… ma obogati svako testo.

Sastojci:

4 kg šljiva (očišćenih od koštica)

1/2 kašičice cimeta (po želji)

1/2 kašičice mlevenog karanfilića (po želji)

2–3 kašike ruma ili rum šećera (po želji)

Priprema:
Izaberite zrele, slatke šljive, dobro ih operite i izvadite koštice. Stavite ih u veliki lonac i kuvajte na umerenoj vatri. Mešajte polako, ali redovno, da ne zagori. Kako se dugo kuva, voda polako isparava, a voće postaje gušće i tamnije – tada se oslobađa onaj prirodni šećer iz šljiva.

Pekmez je gotov kad je toliko gust da varjača stoji uspravno u njemu. Tek pred kraj kuvanja, baba Ruža bi ubacila malo cimeta i ruma „za miris“.

Kad se smesa prohladi, sipajte je u sterilisane tegle. Baba je uvek preko stavila list celofana pre nego što ih hermetički zatvori – kaže, tako sigurno stoji do sledeće zime.

I dan-danas kad otvorim teglu, imam osećaj da je baba tu, negde iza mene, i da će mi reći: "E, sad uzmi krišku hleba i namaži, da vidiš šta je ukus detinjstva."

Komentari (0)
Loading