Crvena boja simbolizuje prolivenu krv Isusa Hrista rilikom mučenja i raspeća na Veliki petak.
Ukoliko želite da pri farbanju jaja izbegnete hemiju, predstavljamo vam tri sastojka iz vaše kuhinje koji će postići željene nijanse crvene – od braonkaste do vatrene.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Najstariji način bojenja jaja u crvenu je pomoću lukovice. Napunite šerpu ljuskama crnog luka, dodajte vodu (dve litre na 10 jaja), dve kašike soli i kašiku sirćeta. Stavite da se kuva, a kad proključa, ostavite da vri maksimalno deset minuta na umerenoj temperaturi. Neka se jaja i hlade u lukovici, ali ako su ljuske pretežno tamne, nemojte da ih ostavite predugo u vodi, jer može da se desi da jaja postanu braon, a ne crvena.

Shutterstock
Međutim, i inače, ako želite jaču crvenu, a bez veštačkih boja, bolja varijanta mogla bi da bude sok od višanja odnosno mlevena paprika.
Ako želite da jaja imaju intenzivnu crvenu boju, stavite jaja u šerpu, prelijte sokom od višanja, uz dodatak malo soli i sirćeta. Skuvajte jaja u soku i ostavite da se ohlade.
Mlevena paprika daje onu „vatrenu“ nijansu, a recept je sledeći: četiri kašike mlevene paprike sipajte u litar vode, uz dodatak malo soli i sirćeta i skuvajte jaja. Vodite računa da ne koristite ljutu papriku, jer ljutina može da prodre kroz ljusku u sama jaja, piše Krstarica.