Crvena boja simbolizuje prolivenu krv Isusa Hrista rilikom mučenja i raspeća na Veliki petak.
Ukoliko želite da pri farbanju jaja izbegnete hemiju, predstavljamo vam tri sastojka iz vaše kuhinje koji će postići željene nijanse crvene – od braonkaste do vatrene.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja
Najstariji način bojenja jaja u crvenu je pomoću lukovice. Napunite šerpu ljuskama crnog luka, dodajte vodu (dve litre na 10 jaja), dve kašike soli i kašiku sirćeta. Stavite da se kuva, a kad proključa, ostavite da vri maksimalno deset minuta na umerenoj temperaturi. Neka se jaja i hlade u lukovici, ali ako su ljuske pretežno tamne, nemojte da ih ostavite predugo u vodi, jer može da se desi da jaja postanu braon, a ne crvena.

Shutterstock
Međutim, i inače, ako želite jaču crvenu, a bez veštačkih boja, bolja varijanta mogla bi da bude sok od višanja odnosno mlevena paprika.
Ako želite da jaja imaju intenzivnu crvenu boju, stavite jaja u šerpu, prelijte sokom od višanja, uz dodatak malo soli i sirćeta. Skuvajte jaja u soku i ostavite da se ohlade.
Mlevena paprika daje onu „vatrenu“ nijansu, a recept je sledeći: četiri kašike mlevene paprike sipajte u litar vode, uz dodatak malo soli i sirćeta i skuvajte jaja. Vodite računa da ne koristite ljutu papriku, jer ljutina može da prodre kroz ljusku u sama jaja, piše Krstarica.