Nedostatak vlakana i vode u ishrani može dovesti do pojave tvrde stolice, problema koji se javlja kod velikog broja ljudi.
Vlakna će prirodno omekšati stolicu, no ako takve namirnice do sada nisu bile zastupljene na vašem tanjiru, nastojte ih polako uvoditi u ishranu.
Razlog tome je činjenica da previše vlakana odjednom izaziva pojavu gasova i nadutost.
Preporuka je 20 g vlakana dnevno, a ove namirnice su najbolji izvor:
Maline
Ovo bobičasto voće sadrži najviše vlakana, u jednoj šoljici se nalazi čak osam grama. Ne moraju nužno biti sveže. I konzumacija smrznutih malina ima prednosti.
Shutterstock
Krompir
Jedan krompir srednje veličine sadrži skoro 4 grama vlakana. Naravno, preskočite pržene i radije izaberite pečene ili kuvane krompire.
Shutterstock
Šipak
Pola šoljice ovih slatkih malih semenki sadrži tri grama vlakana. Možete ih staviti na jogurt ili dodati u ovsene pahuljice.
Grašak
Sve mahunarke su dobar izvor proteina, vlakana i gvožđa. Četvrtina šoljice sadrži oko tri grama vlakana.
Ovsene pahuljice
Kesica obične, ovsene kaše sadrži 4 grama vlakana. Prelijte je s malo meda ili javorovog sirupa i dodajte naseckano voće za ekstra dozu vlakana.
Bonus video:
Možda vas zanima…