Jagode su na vrhu liste po količini pesticida: Evo kako se pravilno peru, svi prave jednu grešku!

Vesna Vukadinović Vesti 21.05.2025 09:27 0

Jagode rastu pri zemlji i često se prskaju pesticidima kako bi bile zaštićene od štetočina i kvarenja.

jagode

Shutterstock

Jagode su mnogima omiljeno voće, ali pre nego što posegnete za njima, važno je znati kako da ih pravilno operete i i zašto je to važno za zdravlje.

Zašto jagode treba pažljivo prati?

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

Jagode rastu nisko pri zemlji i često se prskaju pesticidima kako bi bile zaštićene od štetočina, plesni i kvarenja. Osim toga, tokom transporta i pakovanja dolaze u kontakt s raznim površinama i rukama. Zbog toga se često nalaze na vrhu liste voća s najvećim sadržajem pesticida, prema brojnim istraživanjima. Neoprane jagode mogu sadržati ostatke pesticida, bakterije, pa čak i jajašca parazita. Iako jedno ili dva neoprana ploda verovatno nisu opasna, redovna konzumacija nepranog voća, naročito kod dece i osetljivijih osoba, nosi određene zdravstvene rizike.

Kako pravilno oprati jagode

Da biste uklonili što više nečistoća, a istovremeno sačuvali ukus i teksturu jagoda, pratite ove korake:

- Ne uklanjajte peteljke pre pranja. Ako ih uklonite, jagode će upiti više vode i postati gnjecave.

- Stavite jagode u veliku posudu i napunite je hladnom vodom. Lagano ih promešajte rukom i ostavite da stoje 5–10 minuta.

jagode

Shutterstock

 

 

- Po želji, dodajte kašiku sirćeta ili sode bikarbone – to pomaže u uklanjanju dodatnih nečistoća i bakterija.

- Nakon natapanja, pažljivo ih isperite pod mlazom hladne vode.

- Stavite ih na čistu kuhinjsku krpu ili papirni ubrus da se osuše.

- Tek tada uklonite peteljke i pripremite jagode za konzumaciju.

Ne perite jagode unapred ako ih nećete odmah pojesti – vlaga ubrzava kvarenje.

Video:

Komentari (0)