Zaboravljeni SRPSKI glumac: Igrao je u više od 100 holivudskih ostvarenja i ljubio slavne lepotice, a ne znate njegovo ime

Vesti 02.07.2023 19:30 0

Ovaj glumac je obeležio čitavu eru svetske i holivudske kinematografije, a rođen je u srpskoj porodici

Zaboravljeni SRPSKI glumac: Igrao je u više od 100 holivudskih ostvarenja i ljubio slavne lepotice, a ne znate njegovo ime

Wikipedia

Svetislav Ivan Petrović rođen je davne 1896. godine u Novom Sadu, odnosno u tadašnjoj Austrougarskoj. Kao veoma mlad preselio se u Nemačku, gde je snimio veliki broj filmova, a potom i u Ameriku, gde je njegova karijera nastavila da teče uzlaznom putanjom.

U Holivud je zakoračio tokom dvadesetih godina XX veka, kada je snimio veliki broj nemih filmova, a njegov moćan glas omogućio mu je „preživi“ prelazak na zvučni film, za razliku od mnogih velikih zvezda nemog filma čije su karijere propale zbog ove inovacije. Bio je visok, markantan i uglavnom igrao aristokrate, oficire, sveštenike, ali i fatalne ljubavnike. Partnerke ispred kamere bile su mu neke od najčuvenijih lepotica u svetu filma, poput Marlen Ditrih ili naše Ite Rine.

U biografiji Svetislava Ivana Petrovića nalazi se veliki broj uloga, a među njima su i one u ostvarenjima: Sisi: Mlada kraljica, Lift za vešala, Mađioničar, Alahova bašta, Tri stradanja, Žena suncokret, Homo immanis, Zvezda Damaska... Snimao je u Austriji, Mađarskoj, Nemačkoj, Čehoslovačkoj, Francuskoj, Kraljevini Jugoslaviji, a njegova bogata karijera trajala je čak četiri decenije.

Jugoslovenska kinoteka posvetila je čitavu 2017. godinu sećanju na ovog umetnika.

Komentari (0)
Loading