Prokletstvo rabina ili nešto drugo: Jezive priče o porodici Kenedi koje zvuče kao da su izmišljene – a nisu!

Slobodanka Ćorić Vesti 21.08.2024 07:53 0

Od najmoćnije američke porodice Kenedijevi su postali najtragičnija familija. Vremenom je ustanovljen izraz "prokletstvo Kenedijevih", koje je do danas misterija jer se svet pita zbog čega im desilo ovoliko "nesreća"

porodica kenedi

Shutterstock

Manje poznate porodične priče Kenedijevih su toliko veće od života da je prosto teško poverovati da su istinite. Da se u Holivudu snimi film sa svim tim tajnim detaljima, sigurno bi odmah postao ultimativni hit!

Od najmoćnije američke porodice Kenedijevi su postali najtragičnija familija. Vremenom je ustanovljen izraz "prokletstvo Kenedijevih", koje je do danas misterija jer se svet pita zbog čega im desilo ovoliko "nesreća".

Svet i Ameriku uzdrmalla je tragedija koja se dogodila pre 56 godina, kada je izvršen atentat na tadašnjek predsednika Džona F. Kenedija i njegovu suprugu Žaklinu. Kasnije su se događale smrti i tragedije u ovoj porodici koje su pomno praćene. Međutim, veruje se da sa smrću američkog predsedika nije započelo prokletstvo.

Sve je počelo od irskog imigranta Džozefa Kenedija, koji se, po dolasku u Ameriku 1914. godine "trbuhom za kruhom", oženio Rouz Ficdžerland, sa kojom je imao devetoro dece. Džozef je bio "beskrupulozno ambiciozan", odlučan da stvori bogatstvo, postane moćan, opisuju dedu Džona Kenedija mlađeg.

Tragedije su počele pogibijom najstarijeg sina, pilota u Drugom svetskom ratu. Ređali su se nemili događaji - jedna od kćerki, Rozmeri, rođena retardirana, smeštena je zauvek u specijalizovanu instituciju za mentalne bolesti. Na insistiranje roditelja je podvrgnuta novoj metodi (lobotomiji) za lečenje mentalnih bolesti.

Prokletstvo rabina ili nešto drugo: Jezive priče o porodici Kenedi koje zvuče kao da su izmišljene – a nisu!

Profimedia

 

Probudila sa sa oštećenim mozgom. Živela je skoro četiri decenije u mentalnoj ustanovi kao biljka gde je i umrla 2005. godine. Druga kćerka, Ketlin, poginula je 1948. godine u avionskoj nesreći.

Zatim, 1963. godine, dolazi atentat na najambicioznijeg sina, Džona Kenedija, koji je uspeo da se popne lestvicama slave sve do Bele kuće. Uspeh Džona Kenedija bio je doživljen u porodici toliko snažno, da se otac Džozef, kažu, od prevelike sreće i šoka, šlogirao kada je Džon pobedio na predsedničkim izborima.

Robert Kenedi, Džonov brat i bliski saradnik, takođe je ubijen 1968. godine, u trenutku kada se borio da i on postane predsednik.

porodica kenedi

Shutterstock

 

Robertova deca, kojih je bilo devetoro, doživela su takođe veliki broj tragedija. Jedan sin - Dejvid, umro je 1984. od droge, drugi - Majkl, poginuo je 1997. u nesreći na skijanju.

Edvard Kenedi, koji je jedini od četvorice braće umro prirodnom smrću 2010, takođe je imao niz afera. On je dvaput za dlaku izbegao pogibiju. Najpre je 1964. godine, preživeo pad aviona koji je usmrtio dva njegova saputnika, a pet godina kasnije imao je automobilsku nesreću.

Sleteo je s mosta u vodu, njegova sekretarica se tom prilikom udavila, a on je napustio mesto nesreće i događaj prijavio tek posle nekoliko sati. Kasnije je izjavio da je bezuspešno pokušavao da spase svoju prijateljicu, ali mu nije uspelo.

Prokletstvo rabina ili nešto drugo: Jezive priče o porodici Kenedi koje zvuče kao da su izmišljene – a nisu!

Profimedia

 

Američka javnost mu to nikad nije oprostila i mnogo se pričalo zašto je Ted čekao toliko dugo da obavesti policiju o udesu.

Tragedija je pratila i drugu generaciju. Tedov sin Ed Kenedi Džunior sa samo 14 godina oboleo je od raka i amputirana mu je noga. Robertov sin Dejvid umro je u 29. godini od prevelike doze heroina. Njegov stariji brat Majkl poginuo je na skijanju u Koloradu 1997. godine.

Prokletstvo rabina ili nešto drugo: Jezive priče o porodici Kenedi koje zvuče kao da su izmišljene – a nisu!

Profimedia

 

 Ženska strana klana Kenedijevih, prošla je malo bolje. Džozefova žena Rouz Ficdžerald Kenedi, umrla je 2005. u 105. godini i uspela je da prevlada sve nesreće koje su odnele njene najmilije.

Najpoznatija i najvoljenija bila je sigurno Džeki Kenedi. Ni nju ulaskom u porodicu tragedije nisu zaobišle. Godine 1954. doživela je pobačaj, a dve godine kasnije rodila je mrtvu devojčicu. 1963. Džeki je ostala bez još jednog deteta, sina Patrika, koji je umro samo dva dana nakon rođenja.

Unuka ubijenog američkog senatora Roberta F. Kenedija i njen sin (8) pronađeni su utopljeni 2020. godine u Merilendu, pošto je bio prijavljen njihov nestanak. Mejv Kenedi Tauzend Mekin (40) i njen sin bili su na čamcu. Kako su naveli iz policije, njih dvoje su navodno seli u čamac u pokušaju da dohvate loptu, pa su jaki vetrovi prevrnuli čamac.

porodica kenedi

Shutterstock

 

 

Samo nekoliko meseci pre poslednjih žrtava porodice Kenedi, unuka Roberta F. Kenedija Serše umrla je od sumnjivog predoziranja drogom u kući svoje porodice. Smatra se da je ova 22-godišnjakinja imala srčani zastoj u domu u kome živi njena baka Etel Kenedi (91).

Postoji nekoliko priča o tome ko je "prokleo" Kenedijeve. Sve one spominju poznatog rabina kog su Džozef ili Rouz Kenedi uvredili.

Rabin ih je zbog toga prokleo da pate do kraja života. S obzirom da je Rouz nadživela svu decu, priča se da je kletva bila baš ta - da sva dece umru pre nje.

Komentari (0)
Loading