Zadah će biti deo vaše prošlosti: Ova stvar na prirodan način održava higijenu usta, zaboravite na hemikalije

Vesti 21.08.2024 09:53 0

U jednoj studiji je otkriveno da kokosovo ulje deluje kao i hlorheksidin, lek za ispiranje usta koji se koristi u borbi protiv Streptococcus mutans, bakterije koja izaziva karijes

zubi

Shutterstock

Iznenađujući sastojak za ispiranje usta značajan je za eliminisanje bakterija, ali i poboljšanje zdravlja vaših zuba i desni, tvrdi stručnjak. 

Stomatolog dr Ričard Markes, upozorio je da ne koristite vodu za ispiranje usta odmah nakon pranja zuba, jer može da ukloni fluor i razblaži njegove preventivne efekte.

Kako kaže ovaj doktor, preporučljivo je koristiti tečnost za ispiranje usta u različito doba dana, ali jedan neobičan sastojak takođe može pružiti zdravstvene prednosti i boriti se protiv bakterija u ustima. 

Mućkanje kokosovog ulja u ustima oko 15-20 minuta može pomoći u uklanjanju bakterija, promovišući zdravije desni i zube.

Kokosovo ulje

Shutterstock

 

Sve što je potrebno da uradite je da uzmete jednu kašiku kokosovog ulja, promućkate je u ustima, pa ispljunete pre regularnog pranja zuba pastom i četkicom.

Ova praksa se zove „povlačenje ulja“ i koristi se kao indijski narodni lek hiljadama godina zbog svojih antibakterijskih svojstava.

Iz kompanije Colgate kažu da se ovo smatra drevnom praksom koja pomaže u uklanjanju nečistoća iz tela i jačanju oralnog zdravlja, a dve studije potvrdile su ove tvrdnje. 

devojka

Shutterstock

 

U jednoj studiji je otkriveno da kokosovo ulje deluje kao i hlorheksidin, lek za ispiranje usta koji se koristi u borbi protiv Streptococcus mutans, bakterije koja izaziva karijes.

Druga studija na koju je ukazao Colgate uporedila je susamovo ulje sa kokosom i otkrila da je kokos bolji za povlačenje ulja jer ima antibakterijske i antifungalne efekte, piše Express

 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading