Kraj jedne epohe: Marija, najstarija osoba na svetu, umrla u snu u 117. godini, predosetila da odlazi

Slobodanka Ćorić Vesti 20.08.2024 15:31 0

Ne plačite, ja ne volim suze. I iznad svega, nemojte da patite za mnom. Gde god da odem, biću srećna

marija moreira

Printscreen/X

Najstarija živa osoba na svetu, španska penzionerka Marija Branjas Moreira, koja je rođena u Americi i preživela epidemiju kuge i dva svetska rata, preminula je u 117. godini, saopštila je njena porodica. Marija Branjas Moreira je umrla u snu, potvrdila je njena porodica na društvenoj mreži X.

„Marija Branjas nas je napustila. Umrla je kako je želela: u snu, mirno i bez bola“, napisali su njeni najbliži. „Uvek ćemo je pamtiti po njenim savetima i dobroti“, dodali su.

 

 

Marija je poslednjih 20 godina provela u staračkom domu Santa Maria del Tura u gradu Olotu na severoistoku Španije, gde je u martu ove godine proslavila svoj 117. rođendan. Stručnjaci su se divili njenom mentalnom i fizičkom zdravlju, ali je u srceparajućoj poruci koju je objavila u utorak, priznala da se oseća „slabo“.

„Moj kraj se približava. Ne plačite, ja ne volim suze. I iznad svega, nemojte da patite za mnom. Gde god da odem, biću srećna“, poručila je na nalogu koji vodi njena porodica, prenosi Daily Mail.

Ginisova knjiga rekorda Ginisova knjiga rekorda je zvanično proglasila Mariju za najstariju osobu na svetu u januaru 2023. godine, nakon smrti francuske časne sestre Lusil Rendon, koja je umrla u 118. godini. Nakon njenog odlaska, najstarija živa osoba na svetu je Japanka Tomiko Itooka, rođena 23. maja 1908. godine i koja ima 116 godina, prema američkoj gerontološkoj istraživačkoj grupi.

Marija Branjas je rođena u San Francisku 1907. godine tokom drugog talasa bubonske kuge koji je pogodio ovaj američki grad. Njena porodica se vratila u Španiju 1915. godine tokom Prvog svetskog rata, nakon što je njen otac Josep preminuo od tuberkuloze na brodu dok su plovili Atlantikom. Marija, tada mala devojčica, povredila je uvo tokom tog putovanja i kasnije je otkrila da je izgubila sluh na jedno uvo.

 

 

@alo_portal Da li biste podigli kredit samo da vas našminka Stefan Subotić? #alo #alodnevnenovine #alonovine #foryou #fypシ #viraltiktok #viralvideo ♬ original sound - Alo_portal

 

Komentari (0)
Loading