Zaboravite na lonac, koristite rernu: Uz ovaj lak trik brže i lakše spremićete zimnicu

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 20.08.2024 16:54 0

Ovaj trik može vam uštedeti vreme i trud, a rezultati će biti isti kao i kod tradicionalne metode

zimnica

Shutterstock

Ako ste dosad koristili klasičan metod pasterizacije zimnice u loncu punom vode, možda je vreme da probate brži i lakši način. Pasterizacija u rerni postaje sve popularnija zbog svoje efikasnosti i jednostavnosti. Ovaj trik može vam uštedeti vreme i trud, a rezultati će biti isti kao i kod tradicionalne metode.

Šta je pasterizacija?

Pasterizacija je proces zagrevanja hrane na određenu temperaturu kako bi se uništile štetne bakterije i produžila njena trajnost. Ovaj postupak je ključan za sigurnost zimnice koju pravimo i čuvamo tokom cele godine.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Zašto koristiti rernu umesto lonca?

Ušteda vremena i energije: Korišćenje rerne za pasterizaciju može biti mnogo brže i energetski efikasnije nego kuvanje u velikom loncu. Dok lonac zahteva stalno praćenje i dodavanje vode, rerna omogućava pasterizaciju bez potrebe za stalnim nadzorom.

Jednostavnost: Ova metoda je jednostavna i ne zahteva dodatne pripreme, kao što su stalno dodavanje vode i stalno praćenje temperature. Rerna obezbeđuje ravnomerno zagrevanje i minimalan nadzor.

Kako pasterizovati zimnicu u rerni?

Materijal i oprema:

  • Tegle za zimnicu sa čvrstim poklopcima
  • Rerna
  • Pleh ili rešetka za pečenje

Priprema tegli: Prvo, pripremite staklenke i poklopce. Uverite se da su savršeno čisti i suvi pre nego što ih napunite hranom.

Punjenje tegli: Napunite staklenke pripremljenom zimnicom, ostavljajući malo prostora do ivice staklenke (oko 1-2 cm). Ovo je važno kako bi se osiguralo da se poklopac čvrsto prianja.

Zatvaranje: Čvrsto zatvorite staklenke poklopcima.

Priprema rerne: Zagrijte rernu na 90-95 stepeni Celzijusa. Stavite pleh ili rešetku u rernu kako bi staklenke stajale ravno i ne dodirivale se međusobno.

Pasterizacija: Postavite tegle na pleh ili rešetku i stavite ih u zagrejanu rernu. Pasterizujte tegle oko 60 minuta. Ova temperatura i vreme su dovoljni za uništavanje štetnih mikroorganizama, ali pazite da se tegle ne pregriju.

Hlađenje: Nakon pasterizacije, pažljivo izvadite iz rerne i stavite ih na čist, suvi peškir da se ohlade. Uverite se da su poklopci čvrsto prianjali i da se staklenke ne pomeraju dok se hlade.

Prednosti pasterizacije u rerni

Jednostavno praćenje: Možete lakše pratiti sve tegle odjednom, bez potrebe za stalnim nadzorom.

Ravnomerno zagrevanje: Rerna obezbeđuje ravnomerno zagrevanje svih staklenki, što je teško postići u loncu sa vodom.
Manje pripreme i čišćenja: Ova metoda štedi vreme i trud koji biste inače uložili u pripremu i čišćenje velikog lonca.

Pasterizacija zimnice u rerni je jednostavan i efikasan način da obezbedite sigurnost i dugotrajnost vaše zimnice. Isprobajte ovaj trik i uživajte u savršeno očuvanoj hrani tokom cele godine, bez stresa i komplikacija koje donosi kuvanje u loncu punom vode.

Komentari (0)