Zaboravite na lonac, koristite rernu: Uz ovaj lak trik brže i lakše spremićete zimnicu

Slobodanka Ćorić Vesti 20.08.2024 16:54 0

Ovaj trik može vam uštedeti vreme i trud, a rezultati će biti isti kao i kod tradicionalne metode

zimnica

Shutterstock

Ako ste dosad koristili klasičan metod pasterizacije zimnice u loncu punom vode, možda je vreme da probate brži i lakši način. Pasterizacija u rerni postaje sve popularnija zbog svoje efikasnosti i jednostavnosti. Ovaj trik može vam uštedeti vreme i trud, a rezultati će biti isti kao i kod tradicionalne metode.

Šta je pasterizacija?

Pasterizacija je proces zagrevanja hrane na određenu temperaturu kako bi se uništile štetne bakterije i produžila njena trajnost. Ovaj postupak je ključan za sigurnost zimnice koju pravimo i čuvamo tokom cele godine.

Zašto koristiti rernu umesto lonca?

Ušteda vremena i energije: Korišćenje rerne za pasterizaciju može biti mnogo brže i energetski efikasnije nego kuvanje u velikom loncu. Dok lonac zahteva stalno praćenje i dodavanje vode, rerna omogućava pasterizaciju bez potrebe za stalnim nadzorom.

Jednostavnost: Ova metoda je jednostavna i ne zahteva dodatne pripreme, kao što su stalno dodavanje vode i stalno praćenje temperature. Rerna obezbeđuje ravnomerno zagrevanje i minimalan nadzor.

Kako pasterizovati zimnicu u rerni?

Materijal i oprema:

  • Tegle za zimnicu sa čvrstim poklopcima
  • Rerna
  • Pleh ili rešetka za pečenje

Priprema tegli: Prvo, pripremite staklenke i poklopce. Uverite se da su savršeno čisti i suvi pre nego što ih napunite hranom.

Punjenje tegli: Napunite staklenke pripremljenom zimnicom, ostavljajući malo prostora do ivice staklenke (oko 1-2 cm). Ovo je važno kako bi se osiguralo da se poklopac čvrsto prianja.

Zatvaranje: Čvrsto zatvorite staklenke poklopcima.

Priprema rerne: Zagrijte rernu na 90-95 stepeni Celzijusa. Stavite pleh ili rešetku u rernu kako bi staklenke stajale ravno i ne dodirivale se međusobno.

Pasterizacija: Postavite tegle na pleh ili rešetku i stavite ih u zagrejanu rernu. Pasterizujte tegle oko 60 minuta. Ova temperatura i vreme su dovoljni za uništavanje štetnih mikroorganizama, ali pazite da se tegle ne pregriju.

Hlađenje: Nakon pasterizacije, pažljivo izvadite iz rerne i stavite ih na čist, suvi peškir da se ohlade. Uverite se da su poklopci čvrsto prianjali i da se staklenke ne pomeraju dok se hlade.

Prednosti pasterizacije u rerni

Jednostavno praćenje: Možete lakše pratiti sve tegle odjednom, bez potrebe za stalnim nadzorom.

Ravnomerno zagrevanje: Rerna obezbeđuje ravnomerno zagrevanje svih staklenki, što je teško postići u loncu sa vodom.
Manje pripreme i čišćenja: Ova metoda štedi vreme i trud koji biste inače uložili u pripremu i čišćenje velikog lonca.

Pasterizacija zimnice u rerni je jednostavan i efikasan način da obezbedite sigurnost i dugotrajnost vaše zimnice. Isprobajte ovaj trik i uživajte u savršeno očuvanoj hrani tokom cele godine, bez stresa i komplikacija koje donosi kuvanje u loncu punom vode.

Komentari (0)
Loading