‘Batut’ izdao upozorenje na groznicu Zapadnog Nila: 14 novih slučajeva zaraze – "nosite dugu odeću i mažite kožu"

Slobodanka Ćorić Vesti 21.08.2024 10:45 0

Trebalo bi izbegavati boravak na otvorenom u periodima najintenzivnije aktivnosti komaraca, tj. u sumrak i zoru

groznica zapadnog nila

Shutterstock

U Srbiji je tokom prošle nedelje, zaključno sa 18. avgustom, registrovano 14 autohtonih slučajeva groznice Zapadnog Nila. Prijavljeni slučajevi dolaze iz sledećih regiona: Južnobanatskog okruga (četiri slučaja), Grada Beograda (četiri slučaja), Južnobačkog okruga (dva slučaja), Severobačkog okruga (jedan slučaj), Braničevskog okruga (jedan slučaj) i Srednjobanatskog okruga (dva slučaja). Od obolelih, devet je muškaraca, a pet žena. Prosečna starost zaraženih je 65 godina, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Groznica Zapadnog Nila je sezonska bolest koju prenose zaraženi komarci. Sezona transmisije virusa u Srbiji obično traje od juna do novembra.

Institut „Batut“ savetuje građanima da preduzmu određene mere zaštite od komaraca. Preporučuje se upotreba repelentnih sredstava na otkrivenim delovima tela tokom boravka na otvorenom, nošenje odeće dugih rukava i nogavica, u svetlim bojama. Takođe, savetuje se da odeća bude komotna, jer komarci mogu ubadati kroz pripijenu odeću. Trebalo bi izbegavati boravak na otvorenom u periodima najintenzivnije aktivnosti komaraca, tj. u sumrak i zoru. Preporučuje se upotreba zaštitnih mreža protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta, kao i smanjenje broja komaraca u zatvorenim prostorima. Po mogućstvu, boravak u klimatizovanim prostorima je preporučljiv, jer se u takvim uslovima broj insekata značajno smanjuje. Takođe, savetuje se da se izbegavaju područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare.

 

@alo_portal Da li biste podigli kredit samo da vas našminka Stefan Subotić? #alo #alodnevnenovine #alonovine #foryou #fypシ #viraltiktok #viralvideo ♬ original sound - Alo_portal
Komentari (0)
Loading