Zašto trudnice žude za kiselim krastavcima? Nemački doktori dali svoje mišljenje, a evo odakle dolazi ta potreba

Tatjana Badarević Vesti 20.08.2024 20:05 0

Stara priča o ljubavi trudnica prema kiselim krastavcima nije mit nego stvarnost, a znate li odakle zapravo izvire potreba za njihovim konzumiranjem?

trudnica

Shutterstock

 

Poznato je da je čulo ukusa kod žena tokom trudnoće znatno osetljivije, pa tako neku hranu odbacuju, a neke se ne mogu zasititi. Ali jedna namirnica koje se mnoge trudnice ne mogu zasititi su kiseli krastavci. I to ne uključuje samo kisele krastavce već i sok od njih. 

Stara priča o ljubavi trudnica prema kiselim krastavcima nije mit nego stvarnost, a znate li odakle zapravo izvire potreba za njihovom konzumiranjem?

Sve je "zakuvala" majka priroda. Naime, trudnice prirodno počinju da osećaju potrebu za hranom koja će ih stimulisati.

Nemački stručnjaci kažu kako je zbog toga sasvim logično da posežu za kiselim krastavcima, ali i drugim kiselim namirnicama jer one zbog velike količine vitamina C koju sadrže u sebi pružaju stimulaciju umornom organizmu. Zahvaljujući istom vitaminu takođe pomažu u apsorbovanju gvožđa ili pak kalcijuma koji stimuliše rast kostiju i zato je itekako važan tokom trudnoće.

trudnica

Shutterstock

 

 

Neke ukiseljene namirnice poput ribe takođe stimulišu proizvodnju neurotransmitera serotonina, prirodnog "podizača" raspoloženja.

Stručnjaci takođe veruju kako je žudnja za nekom namirnicom verovatno način na koji telo poručuje da je određena hrana zapravo dobra za tu osobu.

Žudnja za hranom se menja tokom trudnoće

Zanimljivo je da su neki stručnjaci primetili da se žudnja često menja u različitim fazama trudnoće. Na primer, mnoge žene postaju preosetljive na gorčinu tokom prva dva tromesečja - moguće kako bi se sprečilo konzumiranje štetnih materija tokom ranog razvoja bebe.

Važno je u ishranu tokom trudnoće uvrstiti hranu koju trudnica želi jer ona može biti pokazatelj onoga šta je majci ili detetu potrebno za zdrav razvoj. Mnoge namirnice nisu toliko zdrave pa je važno ograničiti količinu. Previše hrane koja nije nutritivno bogata neće pomoći detetovom razvoju i može izazvati višak kilograma. Ravnoteža u ishrani ključna je za zdravu trudnoću.

Bonus video:

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading