Veo dugačak sedam metara i haljina optočena sa 10.000 bisera: Venčanica princeze Dajane koštala je 115.000 dolara, a evo zašto je čuvana u sefu

Olja Jelić Vesti 15.06.2023 13:50 0

Princeza Dajana je toliko smršala do venčanja da su morali bukvalno da je "ušiju u haljinu".

Princeza Dajana

Profimedia

Dajana Spenser i princ Čarls su se venčali 29. jula 1981. godine, a verovatno najiščekivaniji detalj ovog kraljevskog venčanja je bila venčanica.

Nju su dizajnirali muž i žena Elizabet i Dejvid Emanuel, a haljina od tafta u boji slonovače bila je izvezena šljokicama, čipkom sa naborima i 10.000 bisera i procenjena je na 115.000 dolara.

- Želeo sam da haljina simbolizuje da ona ulazi kao ledi Dajana Spenser, a izlazi iz katedrale Svetog Pavla kao princeza od Velsa. Sve se radilo o pretvaranju Dajane u princezu iz bajke - rekao je Dejvid svojevremeno za "Vogue".

- Haljina je bila tipična za stil ranih 1980-ih godina - glomazna, romantična, dramatična - ali morali smo da je uradimo kako treba, jer smo znali da će ući u istoriju - dodao je. 

Zadivljujući prikaz stila i grandioznosti doveo je do brojnih imitacija ove haljine tokom godina i ostaje kao jedna od najpoznatijih kraljevskih izgleda.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @retroras

 

Proglašena "najstrože čuvanom tajnom u istoriji", venčanica je bila potpuna misterija sve do njenog dramatičnog otkrivanja i pojavljivanja na dan venčanja. Dizajneri su morali da instaliraju sef kako bi njena haljina ostala tajna. Mediji su bili svuda po dizajnerskom studiju Emanuelsovih nakon najave da će oni biti zaduženi za haljinu princeze Dajane.

Par se potrudio da zadrži detalje o haljini u tajnosti do dana venčanja, čak je i instalirao sef za čuvanje dizajna i uzoraka tkanine. Mediji su čak pisali da je postojalo obezbeđenje koje je čuvalo sefove i skice u njima.

- Zvuči pomalo preterano, ali zaista se činilo da će ljudi učiniti sve da saznaju kako haljina izgleda -  objasnila je Elizabet svojevremeno.

Ova predivna i masivna haljina je jedva stala u kraljevsku kočiju, a savijanje tkanine iznova i iznova i pakovanje šlepa poput čaršafa da bi Dajana ušla i sela u kočiju je izazivalo nabore na njenoj haljini.

 

 

Dajana Spenser je želela da ispoštuje tradiciju i nosila je nešto staro, novo, pozajmljeno i plavo. Njena antikna haljine od čipke napravljena je od tkanine posebno ispredene na britanskoj farmi svile, a interesantno je da čipka datira iz vremena kraljice Marije.

Mala plava mašna je bila ušivena u pojas. Za poslednji deo tradicije, Dajana je nosila tijaru porodice Spenser, nasleđe iz 18. veka.

 

 

Princeza Dajana je znatno izgubila na težini pre velikog dana, što je značilo da su neke izmene bile u redu pre nego što je mogla da bude ušivena u konačnu verziju svoje haljine na dan venčanja.

- Završila je sa strukom od 58 cm, a pre venčanja je imala struk od 66, 68 cm - rekla je za People dizajnerka Elizabet Emanuel.

Dajana je toliko izgubila na težini uoči svog venčanja da je navodno za njenu haljinu trebalo napraviti pet različitih steznika.

U njenoj haljini je bila mala potkovica za sreću. Kao amajlija za sreću, dizajneri haljine princeze Dajane su na etiketu pričvrstili 18-karatnu zlatnu sitnicu prošaranu belim dijamantima.

Iako nije bio vidljiva na fotografijama, pa čak ni nikome u blizini Dajane na ceremoniji, žeton u obliku potkovice bio je sladak dodatak ionako ekstravagantnoj haljini.

Jedan od najupečatljivijih delova haljine princeze Dajane je šlep od 7.65 m. Još neverovatniji je, međutim, bio veo od tila od skoro 14 metara povezan sa njenom tijarom koji je zaista učinio da se ansambl oseća dostojno princeze.

Sve na Dajaninom svadbenom stajlingu je bilo upečatljivo, pa čak i buket. Kaskadni bidermajer činilo je cveće gardenija, frezije, orhideja, đurđevka, ruže Erla Mountbatena u čast Čarlsovom pokojnom ujaku Luisu Mountbatenu, bršljana, veronike i mirte (kraljevska tradicija venčanja). 

Za izradu svilenih cipela princeze Dajane bilo je potrebno šest meseci. Skriveni dodatak ispod njene ekstravagantne haljine, svilene cipele princeze Dajane bile su glamurozan dodatak, prekrivene sa 542 šljokica i 132 bisera. Visina potpetica nije bila velika, a luk svake je uključivao inicijale C i D - za Čarlsa i Dajanu. 

Odgovarajući kišobran je napravljen samo u slučaju kiše.

Emanueli su bili više nego pripremljeni za Dajanin veliki dan, čak su otišli ​​toliko daleko da su dizajnirali i kreirali kišobran sa odgovarajućim biserima i vezom od čipke za slučaj kiše.

- Napravljen je od tako laganog materijala da sigurno nije bio vodootporan. Ne bi joj mnogo koristio - priznala je Elizabet Emanuel za Daily Mail. 

Na njenoj haljini tokom ceremonije zapravo je bila mala mrlja od parfema. Kako to ide, svadbene nesreće se dešavaju čak i članovima kraljevske porodice.

Na dan svog venčanja, princeza Dajana je slučajno prosula parfem "Kuelkues Fleurs" po svojoj haljini, otkrila je njena šminkerka Barbara Dali u knjizi "Diana: The Portrait".

Ali Dajana je brzo uvukla prednji deo haljine, efikasno sakrivši mrlju.

Postojala je i druga haljina, alternativna venčanica koja je kasnije misteriozno nestala. 

Alternativna haljina je bila napravljena sa mnogo izraženijim V izrezom i bez čipke, koju bi Dajana obukla u slučaju da je originalni dizajn haljine procureo. 

- Dajana je nije probala. Nikad nismo ni pričali o njoj. Želeli smo da budemo sigurni samo da imamo još nešto, to je bilo više zbog našeg mira - pričala je svojevremeno dizajnerka Elizabet.

 

 

Svoju haljinu Dajana je ostavila princu Vilijamu i princu Hariju u testamentu.

Od svog prvobitnog otkrivanja 1981. godine, haljina princeze Dajane se pojavljivala na izložbama širom sveta.

 

 

U 2014. godini, kako je navedeno u testamentu princeze Dajane, haljina je preneta na njene sinove princa Vilijama i princa Harija nakon Harijevog 30. rođendana, navodi People.

 

Komentari (0)
Loading