Princ Čarls je na presto čekao 70 godina: Život su mu obeležile afere, a zbog NJE je rizikovao da ostane bez krune!

Vesti 05.05.2023 11:33 0

Kralj Čarls III biće krunisan 6. maja, a tim povodom prisetili smo se njegove životne priče.

Kralj Čarls

Shutterstock

Nakon smrti svoje majke kraljice Elizabeteprinc Čarls je konačno postao šef države Ujedinjenog Kraljevstva i 14 drugih zemalja, kao naslednik koji je najduže čekao na tron u britanskoj istoriji, a biće krunisan 6. maja.

Sada kao Čarls III, neće mu ni malo biti lako u novoj ulozi, jer je njegova majka bila izuzetno popularna i poštovana, ali je otišla u trenutku kada je reputacija kraljevske porodice narušena, a odnosi unutar nje napeti.

Princ Čarls je na presto čekao 70 godina: Život su mu obeležile afere, a zbog NJE je rizikovao da ostane bez krune!

Shutterstock

 

Čarls se suočava sa tim izazovima u svojoj 73. godini, kao najstariji monarh koji je preuzeo tron u lozi koja traje 1.000 godina, sa svojom drugom suprugom Kamilom, koja još uvek izaziva podele u javnom mnjenju.

Čarls Filip Artur Džordž rođen je u Bakingemskoj palati 14. novembra 1948. godine, u 12. godini vladavine svog dede, kralja Džordža VI.

Imao je samo 3 godine kada je postao naslednik nakon što je njegova majka krunisana 1952. Čarlsovo vaspitanje se uvek razlikovalo od prethodnih budućih monarha.

Princ Čarls je na presto čekao 70 godina: Život su mu obeležile afere, a zbog NJE je rizikovao da ostane bez krune!

Shutterstock

 

Njegovi prethodnici su sticali obrazovanje uz pomoć privatnih učitelja. Međutim, Čarls je išao u školu Hil Haus u zapadnom Londonu pre nego što je prešao u školu u Berkširu, koju je pohađao njegov otac princ Filip i gde je kasnije bio jedan od najboljih učenika.

Zatim je poslat u Gordonstoun, zahtevan internat u Škotskoj u kome je Filip takođe studirao. Vreme provedeno tamo opisao je kao pakao: bio je usamljen i maltretiran. "Kao kazna zatvora", navodno je rekao Čarls.

Ponovo je prekinuo tradiciju, otišao je na Triniti koledž u Kembridžu, da studira arheologiju i antropologiju, ali je kasnije prešao na istoriju.

Tokom studija formalno je krunisan za princa od Velsa, titulu koju tradicionalno nosi prestolonaslednik, na velikoj ceremoniji 1969. godine, nakon što je proveo devet nedelja na jednom velškom univerzitetu gde se, kako je rekao, suočavao sa skoro svakodnevnim protestima nacionalista.

Njegov deda ujak lord Mauntbaten, koga je opisao kao "dedu kojeg nikad nisam imao", poginuo je 1979. u napadu Irske republikanske armije (IRA), što ga je veoma pogodilo.

Brak sa Dajanom

Međutim, mnogi u Britaniji i šire, uvek će povezivati Čarlsa sa neuspelim brakom sa lejdi Dajanom Spenser i aferom sa Kamilom Parker Bouls, ljubavlju njegovog života.

Kada se venčao sa Dajanom 1981. Godine, što je pratilo oko 750 miliona ljudi preko televizije širom sveta, njegova životna saputnica je izgledala kao savršen izbor.

U početku je sve izgledalo savršeno, a sinovi Vilijam i Hari rođeni su 1982. i 1984. godine. Ali iza kulisa, u braku su se pojavili problemi i Dajana je okrivila Kamilu za njegov eventualni raspad 1992. godine, izrekavši čuvenu rečenicu u jednom TV intervjuu: "Bilo nas je troje u ovom braku - pa je bila mala gužva."

Princ Čarls je na presto čekao 70 godina: Život su mu obeležile afere, a zbog NJE je rizikovao da ostane bez krune!

Shutterstock

 

Čarls je rekao da je ostao veran "sve dok se brak nije nepovratno raspao". Par se razveo 1996. godine.

Kada je Dajana poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu 1997. godine, mediji su bili prepuni napisa protiv njega i Kamile, a njegova popularnost u javnosti je opala.

Nakon toga, njegov položaj se popravio, iako je bio manje popularan od svoje majke. Konačno se oženio Kamilom 2005, koja je bila prihvaćenija u javnosti i hvaljena zbog jednostavnog stila.

Međutim, ostala je Dajanina senka, čijim životom je javnost i dalje oduševljena.

Službene dužnosti

Kao princ od Velsa, Čarls je obavljao službene dužnosti u ime kraljice Elezabete Druge.

Osnovao je Prinčev fond 1976. godine, a pokrovitelj je, predsednik ili član preko 400 drugih dobrotvornih organizacija i fondova, piše Slobodna Evropa.

Čarls je javno govorio o pitanjima kao što su organska poljoprivreda i klimatske promene, što mu je donelo nagrade i priznanja ekoloških grupa.

Njegova podrška alternativnoj medicini, uključujući homeopatiju, bila je predmet kritike.

Poznat je kao ljubitelj arhitekture često je isticao važnost očuvanja istorijskih zgrada.

Od 1993. godine, Čarls je radio na stvaranju Paundberija, eksperimentalnog novog grada zasnovanog na njegovom arhitektonskom ukusu. Takođe je autor ili koautor većeg broja knjiga.

Brak sa Kamilom Parker Bouls

Nakon višedecenijskog skrivanja veze, Čarls i Kamila su se verili 2004. godine da bi se venčali godinu dana kasnije.

Nakon toga, Kamila Parker Bouls je postala vojvotkinja od Kornvola.

Princ Čarls je na presto čekao 70 godina: Život su mu obeležile afere, a zbog NJE je rizikovao da ostane bez krune!

Shutterstock

 

Venčanju nisu prisustvovali njihovi roditelji, tu je bio princ Vilijam i Kamilin sin, a kraljica je sa suprugom kasnije organizovala svečani prijem.

Britanska javnost nije bila oduševljena ovim venčanjem, ali na kraju krajeva ljubav zaista jeste pobedila.

Kamila je nakon smrti kraljice Elizabete i dolaskom njenog supruga na tron, postala kraljica supruga, a nedavno je iz Velike Britanije stigla vest da će ona nakon krunisanja dobiti titulu kraljice.

Kako će izgledati krunisanje novog britanskog kralja, da li će porodične svađe zaseniti ovaj istorijski događaj, kao i u kom pravcu će vladati kralj Čarls III, ostaje nam da vidimo.

 

Komentari (0)
Loading