Izbio rat na "mamećoj grupi": Da li je "normalno" da majka ćerki (9) kupi kremu za depilaciju jer joj smetaju dlake?

Naj žena Vesti 15.01.2024 20:54 0

Šta je sve dopušteno deci, da li treba da im se dopušta, koliko treba da se pomere granice od tradicionalnog vaspitanja, koje, svakako, nije bio najbolji izbor za vaspitanje deteta? A šta će da se desi ako se te granice totalno izbrišu, pa detetu od devet godina da pustimo na volju da radi sa svojim telom šta poželi?

depilacija

Shutterstock

 

Jedna majka hrabro je podelila svoju nedavnu situaciju na grupi za mame, izazivajući živahnu raspravu među članovima. Naime, njena devetogodišnja ćerka odlučila je da obrije dlake sa svojih nogu i ruku, jer su joj smetale. Sada se majka pita kako da se postavi u odnosu na ovu situaciju i kako najbolje podržati svoju ćerku.

- Moja devetogodišnja ćerka je obrijala noge i ruke jer su joj smetale dlake. Kako da se postavim u odnosu na tu situaciju?

Različiti stavovi su se pojavili u grupi, a jedna od žena je komentarisala da je sasvim prihvatljivo da majka kupi kremu za depilaciju za svoju ćerku. Argumentovala je da, ukoliko već smetaju dlake, korišćenje kreme može biti sigurnija opcija od upotrebe brijača koji može biti opasan u rukama deteta.

rasprava

Viber

 

S druge strane, druga žena je izrazila svoje mišljenje da depilacija dlaka ne bi trebala biti stvar ličnog izbora za devetogodišnje dete. Ona je naglasila da deca tog uzrasta ne bi trebala da se bave uklanjanjem dlaka i da bi fokus trebao biti na prihvatanju i voljenju svog tela onakvog kakvo jeste.

rasprava

Viber

 

Ova rasprava postavlja pitanje granica i pravilnosti u vezi sa negovanjem tela dece. Svako dete je jedinstveno, pa tako i njegove potrebe i osećanja u vezi sa sopstvenim telom mogu biti različiti.

rasprava

Viber

 

Međutim, većina se slaže da je važno da deca u ranom uzrastu razvijaju zdrav odnos prema svom telu, sa naglaskom na prihvatanju i samopouzdanju.

rasprava

Viber

 

Majka bi trebala pristupiti ovoj situaciji sa razumevanjem i otvorenim dijalogom sa svojom ćerkom. Trebalo bi da razgovaraju o tome zašto su dlake postale problem za nju i kako se ona oseća u vezi sa tim. Možda je to rezultat spoljnih uticaja ili pritiska vršnjaka, a ova situacija može biti prilika za razgovor o individualnosti, različitosti i prihvatanju.

Međutim, jedna gospođa je tvrdila da ne vidi ništa loše da se detetu odstrane dlake sa 9 godina, kaže da je i ona lično prošla kroz proces ružnih emocija zbog maljavosti kad je bila dete, i da je imala dozvolu sa 9 ili 10 godina, da bi isto učinila.

rasprava

Viber

 

Važno je da majka podrži svoju ćerku u samopouzdanju i pomogne joj da razume da je njeno telo lepo upravo onakvo kakvo jeste. Moguće je da će vremenom ćerka promeniti svoj stav o dlakama ili da će se suočiti sa novim izazovima u vezi sa telom, i tada će majka biti tu da je podrži.

rasprava

Viber

 

Uvek je važno da negujemo pozitivan i zdrav odnos prema svom telu, podržavajući ljubav prema sebi i prihvatanje sopstvene jedinstvenosti.

Šta vi mislite? Kako bi po vašem mišljenu trebalo da postupi ova majka?
Komentari (0)
Loading