San vam beži? Izbacite ovih 5 namirnica iz ishrane i zaspaćete za tili čas

Vesti 05.03.2024 22:02 0

Nutricionista Džes Hilard kaže da jedna šoljica instant kafe koju ste kupili u supermarketu sadrži približno 100 mg kofeina

insomnija

Shutterstock

Kofein se uglavnom povezuje sa kafom i nekim vrstama čaja, ali postoje i druge namirnice koje ga sadrže i mogu uzrokovati da budete budni tokom noći.

Iako Nacionalna zdravstvena služba ne predviđa gornju granicu dnevnog unosa kofeina, mnogi lekari preporučuju da ne prelazite granicu od 400 mg dnevno.

kafa

Shutterstock

 


Nutricionista Džes Hilard kaže da jedna šoljica instant kafe koju ste kupili u supermarketu sadrži približno 100 mg kofeina, dok ona u restoranu može da sadrži do 180 mg kofeina po šoljici.

Međutim, kofein se takođe nalazi u našoj svakodnevnoj ishrani, tako da neke namirnice treba izbegavati pre spavanja. To je zato što kofein može imati štetne efekte kao što su glavobolja i povećana anksioznost.

Tamna čokolada

Uprkos zdravstvenim prednostima crne čokolade, radije je izbegavate pre spavanja. 100 grama crne čokolade sa procentom kakaoa od 70 posto ili više sadrži oko 80 mg kofeina. S druge strane, mlečna čokolada bi imala veći udeo šećera, pa je ne bi trebalo jesti ni pre spavanja. 

Gazirana pića

Nije samo visok sadržaj šećera u mnogim gaziranim pićima ono što može biti razlog za zabrinutost, jer neka sadrže i velike količine kofeina. Piti limenku sode uveče nije najbolja ideja. Ovo važi i za energetska pića.

Sladoled

Omiljeni desert tokom toplih dana može zapravo da sadrži kofein. Nutricionista Rob Hobson kaže da biste možda želeli da izaberete sladolede koji nemaju ukus kafe, jer neki mogu da sadrže više od 50 mg kofeina u samo dve merice. Međutim, to nije samo sladoled sa ukusom kafe. Čokoladni sladoled takođe može da sadrži stimulans kofein.

Puding

Puding i kremasti deserti takođe mogu pomoći da ostanete budni. Tiramisu je verovatno najočigledniji desert sa kofeinom jer sadrži kafu, ali i sve što sadrži crnu čokoladu sadržaće malo kofeina.

Kombuča

Fermentisano piće za koje se kaže da ima koristi za zdravlje creva, kombuča je sve popularnije piće među onima koji su svesni zdravlja. Međutim, napravljen je od listova čaja koji prirodno sadrže kofein. Iako je sadržaj kofeina u kombuči obično minimalan, ipak je vredno pažnje jer 250 ml kombuče može sadržati do 15 mg kofeina.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading