Na beogradske pijace stiglo povrće koje ne sme u zamrzivač: Nutricionistkinja otkrila koje namirnice remete rad štitne žlezde, ako se termički ne obrade

Slobodanka Ćorić Vesti 05.03.2024 16:45 0

Sada je popularizovano mišljenje da treba da jedemo sirovo povrće, ali treba da istaknemo da određeno povrće ne bi trebalo da jedemo takvo

Na beogradske pijace stiglo povrće koje ne sme u zamrzivač: Nutricionistkinja otkrila koje namirnice remete rad štitne žlezde, ako se termički ne obrade

Shutterstock

Ovih dana na zelene pijace stiglo je, pravo iz bašti, rano povrće. Koja je njegova prednost u odnosu na zamrznuto, šta ne sme da se zamrzava, a šta da se jede bez termičke obrade i koliki je rok trajanja voća i povrća u našim zamrzivačima, otkrila je za Jutarnji program na RTS-u Sandra Milošević, nutricionistkinja.

"Ne treba da se zamrzava voće koje u svom sastavu u najvećem delu ima vodu. Tu spadaju lubenica, dinja, pa povrće kao što su krastavac, tikvica, zelena salata. To ne bi trebalo da se zamrzava zato što se stvaraju kristali leda koji narušavaju kvalitet tih namirnica i samim tim menjaju teksturu i ukus namirnica", rekla je nutricionistkinja i otkrila šta gubimo zamrzavanjem namirnica:

"U industriji se sprovodi to brzo zamrzavanje, tako da se hranljiva vrednost svih namirnica čuva. Pre svega se čuvaju dijetna vlakna koja su nam neophodna i najvažnija, takođe i minerali. Ono što se gubi, to su vitamini, poput vitamina C, dok se vitamini A i K manje gube jer su oni pri promeni temperature stabilniji", otkrila je Sandra Milošević.

Koliko voće i povrće sme da se čuva u zamrzivaču?

"Šest meseci do godinu dana je preporuka da se drže u zamrzivaču".

Koje termički neobrađeno voće i povrće ne treba da jedemo?

"Sada je popularizovano mišljenje da treba da jedemo sirovo povrće, ali treba da istaknemo da određeno povrće ne bi trebalo da jedemo takvo. Tu spadaju krompir, kelj, prokelj, blitva, spanać, karfiol i brokoli. One treba da se termički obrade zato što sadrže određene strumogene supstance koje mogu da remete rad štitne žlezde. To baš naglašavamo osobama koje imaju poremećaj štitne žlezde".

Zašto je dobro zeleno lisnato povrće?

"Zeleno lisnato povrće sadrži spektar vitamina i minerala. Ono sadrži karotenoide kao što su lutein i zeaksantin. Ono štiti naše oči od pojačane svetlosti i UV zračenja. Svakako je niskokalorično povrće i osvežava. Preporuka je da se jede u toplim danima jer ne opterećuje sistem organa za varenje".

Ko treba da izbegava tikvice?

"Tikvice su zdravo povrće, ali sadrže određenu količnu nerastvorljivih vlakana. Ukoliko ljudi imaju osetljiv digestivni trakt, onda mogu da izazovu nadutost i gasove. One se isključuju kod sindroma nervoznog creva i kod određenih oboljenja bubrega".

Zašto hrana pre zamrzavanja treba da se blanšira?

"Blanširanjem se neutrališu enzimi koji dovode do promene mirisa, odnosno kvarenja namirnica. Samim tim sprečavamo izmenu ukusa i mirisa, a ubijamo i jedan deo bakterija.

Kako se pravilno odmrzava meso?

"Meso i riba se pravilno odmrzavaju tako što se duži niz sati ostavljaju u frižideru. Uveče izvadite i već u toku dana možete da koristite za pripremu obroka".

Komentari (0)
Loading