Ovih dana na zelene pijace stiglo je, pravo iz bašti, rano povrće. Koja je njegova prednost u odnosu na zamrznuto, šta ne sme da se zamrzava, a šta da se jede bez termičke obrade i koliki je rok trajanja voća i povrća u našim zamrzivačima, otkrila je za Jutarnji program na RTS-u Sandra Milošević, nutricionistkinja.
"Ne treba da se zamrzava voće koje u svom sastavu u najvećem delu ima vodu. Tu spadaju lubenica, dinja, pa povrće kao što su krastavac, tikvica, zelena salata. To ne bi trebalo da se zamrzava zato što se stvaraju kristali leda koji narušavaju kvalitet tih namirnica i samim tim menjaju teksturu i ukus namirnica", rekla je nutricionistkinja i otkrila šta gubimo zamrzavanjem namirnica:
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
"U industriji se sprovodi to brzo zamrzavanje, tako da se hranljiva vrednost svih namirnica čuva. Pre svega se čuvaju dijetna vlakna koja su nam neophodna i najvažnija, takođe i minerali. Ono što se gubi, to su vitamini, poput vitamina C, dok se vitamini A i K manje gube jer su oni pri promeni temperature stabilniji", otkrila je Sandra Milošević.
Koliko voće i povrće sme da se čuva u zamrzivaču?
"Šest meseci do godinu dana je preporuka da se drže u zamrzivaču".
Koje termički neobrađeno voće i povrće ne treba da jedemo?
"Sada je popularizovano mišljenje da treba da jedemo sirovo povrće, ali treba da istaknemo da određeno povrće ne bi trebalo da jedemo takvo. Tu spadaju krompir, kelj, prokelj, blitva, spanać, karfiol i brokoli. One treba da se termički obrade zato što sadrže određene strumogene supstance koje mogu da remete rad štitne žlezde. To baš naglašavamo osobama koje imaju poremećaj štitne žlezde".
Zašto je dobro zeleno lisnato povrće?
"Zeleno lisnato povrće sadrži spektar vitamina i minerala. Ono sadrži karotenoide kao što su lutein i zeaksantin. Ono štiti naše oči od pojačane svetlosti i UV zračenja. Svakako je niskokalorično povrće i osvežava. Preporuka je da se jede u toplim danima jer ne opterećuje sistem organa za varenje".
Ko treba da izbegava tikvice?
"Tikvice su zdravo povrće, ali sadrže određenu količnu nerastvorljivih vlakana. Ukoliko ljudi imaju osetljiv digestivni trakt, onda mogu da izazovu nadutost i gasove. One se isključuju kod sindroma nervoznog creva i kod određenih oboljenja bubrega".
Zašto hrana pre zamrzavanja treba da se blanšira?
"Blanširanjem se neutrališu enzimi koji dovode do promene mirisa, odnosno kvarenja namirnica. Samim tim sprečavamo izmenu ukusa i mirisa, a ubijamo i jedan deo bakterija.
Kako se pravilno odmrzava meso?
"Meso i riba se pravilno odmrzavaju tako što se duži niz sati ostavljaju u frižideru. Uveče izvadite i već u toku dana možete da koristite za pripremu obroka".

Neodoljiva ponuda! Pun pansion po ceni Polupansiona – uz samo 299€ akontacije na ovom letovalištu!
Morao odmah da pređe na dela! Stefanović uočio Sofijin flert s Gastozom, pa uradio nešto što će je RASPAMETITI (VIDEO)

DREVNA KRALjEVSKA GROBNICA OTKRIVENA U TURSKOJ: Sadrži ostatke elitnog člana kraljevstva Frigije (FOTO)

Saznajemo od Wayouta: Egipat – Odakle je sve počelo

Ne propustite sjajnu priliku – još danas! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 299€ i čak -10% popusta!
DRAGANINA MAMA NEK PREKRIJE OČI! Stojančevićeva se zavukla s Matorom pod jorgan, evo šta su radile (VIDEO)

Glasaj za omiljeno ime maskota na EXPO-u
Stojić: "Tek smo na početku, važna pobeda, dobar i bod u Albaniji"

PRE-MATCH TIKETI – LIVE BONUS Odigraj pre-match tiket sa 4+ para i kvotom 5.00, uz minimalnu uplatu od 1.000 dinara i pokupi 20% bonusa za LIVE klađenje!

NEKIMA ĆE TREBATI I KIŠOBRANI Vremenska prognoza za sredu 11. jun: Narednih dana toplije, ali - ne opuštajte se
Šok potez Anđele Đuričić: Zbog Pavla zadala Gastozu novi udarac, više nema milosti! (VIDEO)

PRVA AKCIJA VRŠAČKIH GORANA: Volonteri orezivali drvored na Središtanskom putu
