Intimni odnosi za vreme posta su greh — da ili ne? Sveštenici objasnili čime vernici treba da se vode i čega da se pridržavaju

Nedeljko Tišanović Vesti 18.08.2024 21:26 0

Obratite pažnju na ovo.

Đurđevdan

Shutterstock

Gospojinski post traje sve do 28. avgusta i predstavlja više od samo uzdržavanja od određene hrane. Ovaj post je vreme za introspekciju, molitvu i odricanje od loših misli i dela. Prema teologu Milošu Stojkoviću, suština posta leži u promeni unutrašnjeg stanja uma i srca, a ne samo u fizičkom uzdržavanju od hrane. Pored toga što se uzdržavamo od određene hrane, važno je da se takođe uzdržavamo od negativnih misli i loših dela, što čini celokupni post.

Uzalud je da postimo hranom, a da, na primer, ne razgovaramo sa svojim bližnjima, rođacima, prijateljima, jer je i sam Bog koji se rađa, čije rođenje čekamo tokom posta, kazao da ko ne voli čoveka, ne može voleti ni Boga. Važno je da vernici znaju da nam je uzalud da postimo čitav post hranom, a ne mirimo se i ne menjamo sebe iznutra. S druge strane, post je ustanovljen da bi tokom trajanja istog mislili više na svoju dušu — naveo je Stojković.

Otac Ljuba na svom Instagramu ističe da post nije samo fizičko odricanje, već i odricanje od svih oblika strasti. Intimni odnosi, iako nisu zabranjeni, nisu ni poželjni tokom posta.

Nije greh rođeni moji, post i dani mrsni u kalendaru su potpuno isti. Svaki dan je velika odgovornsost pred Bogom i ljudima. Prema tome nema razlike između posnih i mrsnih dana. Ipak, uoči svetog pričešča savet je, a ne zapovest da se suzdržavamo od bilo koje strasti, pa evo i od ove, odnosa u braku, da se posvetimo Hristu svim svojim bićem i duhovnim i fizičkim — savetuje otac Ljuba.

Podsetimo na to kako je apostol Pavle govorio na ovu temu, prema njegovim predanjima intimni odnosi u braku nisu greh. Naprotiv, brak i bračni odnosi su sveti, jer su supružnici postali jedno telo. Ovo pruža utehu vernicima koji su u braku. 

Međutim, uveče pre pričešća, preporučuje se uzdržavanje od hrane, pića i svih telesnih zadovoljstava, te to vreme posvetiti molitvi. Tokom posta, posebno do pričešća na liturgiji, vođenje ljubavi se ne preporučuje, kako naglašavaju sveštenici.

Post je, u osnovi, vreme za duhovni rast i promenu. Iako postoje različita tumačenja i prakse, ključno je da svako pronađe svoj put ka duhovnom pročišćenju, u skladu sa svojim uverenjima i vrednostima, piše Blic žena. 

 

Bonus video: 

 

 

Komentari (0)
Loading