Kako napraviti najukusniji gulaš? Mnogi prave ovu grešku pa ga upropaste

Slobodanka Ćorić Vesti 27.05.2024 10:42 0

Gulaš je omiljeno jelo mnogih domaćinstava, ali čak i najiskusniji kuvari mogu napraviti greške koje kvare njegov bogat ukus

Kako napraviti najukusniji gulaš? Mnogi prave ovu grešku pa ga upropaste

Shutterstock

Gulaš je jedno od najpoznatijih jela u našim krajevima, voljeno zbog svoje bogate arome i mekoće mesa. Međutim, često se dešava da i najiskusniji kuvari naprave greške koje mogu pokvariti ukus ovog tradicionalnog jela. Evo kako da napravite najukusniji gulaš i izbegnete česte greške.

Izbor mesa

Prvi korak ka savršenom gulašu je izbor pravog mesa. Idealno meso za gulaš je govedina sa dovoljno masnoće i tetiva koje se dugim kuvanjem pretvaraju u želatinu, dajući gulašu bogat i pun ukus. Plećka ili vrat su odlični izbori. Izbegavajte previše posno meso jer može biti suvo i bezukusno.

Priprema mesa

Pre nego što dodate meso u gulaš, važno je da ga pravilno pripremite. Isecite ga na jednake kocke i obavezno ga osušite papirnim ubrusom. Ova faza je ključna jer vlažno meso neće dobiti onu lepu, zlatno-smeđu boju prilikom prženja, što je jedna od najvećih grešaka koje ljudi prave.

Prženje mesa

Jedna od najčešćih grešaka je pretrpavanje tiganja prilikom prženja mesa. Meso treba pržiti u manjim količinama, u nekoliko tura, kako bi se pravilno zapeče. Ako je tiganj prepun, meso će se kuvati u sopstvenom soku umesto da se prži, što će negativno uticati na ukus. Koristite masnoću poput svinjske masti ili maslinovog ulja za prženje, jer dodaju dodatni sloj ukusa.

Luk i začini

Luk je osnovni sastojak svakog dobrog gulaša. Treba ga koristiti u velikim količinama jer on daje gulašu prirodnu slatkoću i gustinu. Luk se prži polako, na srednjoj temperaturi, dok ne postane potpuno mekan i karamelizovan. Dodavanje začina poput aleve paprike, kima i lovorovog lista na početku kuvanja omogućava da se njihovi ukusi razviju i prožmu celo jelo.

Dodavanje tečnosti

Jedna od čestih grešaka je dodavanje previše tečnosti na početku kuvanja. Gulaš se kuva polako, na laganoj vatri, i potrebno je dodavati tečnost postepeno, po potrebi. Idealno je koristiti domaći bujon ili temeljac jer on daje dodatnu dubinu ukusa.

Dugo kuvanje

Gulaš je jelo koje zahteva strpljenje. Potrebno je najmanje dva do tri sata laganog kuvanja da meso postane potpuno mekano i da se svi ukusi sjedine. Brzo kuvanje na visokoj temperaturi može dovesti do suvog i žilavog mesa, što svakako treba izbegavati.

Pred kraj kuvanja, gulašu možete dodati krompir, šargarepu ili papriku, koji će obogatiti ukus i teksturu jela. Ovi sastojci se dodaju u poslednjih pola sata kuvanja kako bi zadržali svoju strukturu i svežinu.

 

Komentari (0)
Loading