Rešite se krompirove zlatice zauvek: Uz pomoć ovog trika štetočine će potpuno nestati iz vašeg vrta

Slobodanka Ćorić Vesti 21.05.2024 22:04 0

Ove štetočine, poznate i kao Colorado zlatice, mogu brzo uništiti čitave useve, ostavljajući vas bez vašeg vrednog prinosa. Srećom, postoji jednostavan prirodni sastojak koji može trajno rešiti ovaj problem

Rešite se krompirove zlatice zauvek: Uz pomoć ovog trika štetočine će potpuno nestati iz vašeg vrta

Shutterstock

Krompir je jedna od najvažnijih namirnica u mnogim domaćinstvima, ali njegovo gajenje može postati prava noćna mora zbog krompirovih zlatica. Ove štetočine, poznate i kao Colorado zlatice, mogu brzo uništiti čitave useve, ostavljajući vas bez vašeg vrednog prinosa. Srećom, postoji jednostavan prirodni sastojak koji može trajno rešiti ovaj problem.

Krompirove zlatice su insekti koji potiču iz Severne Amerike, ali su se proširili širom sveta. Odrasle zlatice su žuto-narandžaste sa crnim prugama, dok njihove larve imaju crvene ili roze boje sa crnim tačkama. Ovi insekti su izuzetno otporni i sposobni da prežive u različitim klimatskim uslovima, što ih čini velikim problemom za poljoprivrednike.

Prirodni način za uklanjanje krompirove zlatice

Jedan od najefikasnijih prirodnih načina za uklanjanje krompirovih zlatica je korišćenje neem ulja. Neem ulje, koje se dobija iz semenki neem drveta, poznato je po svojim insekticidnim svojstvima. Deluje tako što ometa hormone insekata, sprečavajući ih da se hrane, razmnožavaju i rastu.

Kako koristiti neem ulje?

  • Pomešajte 2 kašike neem ulja sa 1 litrom vode. Dodajte nekoliko kapi tečnog sapuna kako bi se ulje bolje pomešalo sa vodom.
  • Sipajte rastvor u bocu sa prskalicom i temeljno poprskajte biljke, posebno listove sa donje strane gde se larve najčešće nalaze.
  • Postupak ponavljajte svakih 7-10 dana tokom vegetativne sezone, ili češće ako je najezda zlatica velika.

Dodatni saveti za suzbijanje krompirovih zlatica

Pored korišćenja neem ulja, postoje i drugi prirodni načini i saveti koji mogu pomoći u suzbijanju krompirovih zlatica:

Ručno ukljanjaje: Redovno pregledajte biljke i ručno uklanjajte zlatice i njihove larve. Ovaj metod je efikasan za manje bašte.
Sadnja pratnji: Biljke kao što su neven, bosiljak i nana mogu odbiti krompirove zlatice kada su posađene pored krompira.
Korišćenje prirodnih predatora: Ptice, bubamare i neke vrste buba su prirodni neprijatelji krompirovih zlatica i mogu pomoći u smanjenju njihove populacije.

Krompirova zlatica su ozbiljan problem za svakog poljoprivrednika, ali upotrebom neem ulja i drugih prirodnih metoda, moguće je efikasno i trajno kontrolisati njihovu populaciju. Održavanje zdrave i bujne bašte više neće biti nedostižan cilj. Pomoću ovih saveta, vaš krompir će biti zaštićen od štetočina, a vi ćete moći da uživate u bogatom i zdravom prinosu.

 

@najzena.rs "Tiršova nam je druga kuća": Marija je rodila zdravo dete, a onda je saznala strašnu dijagnozu! #najžena #fypシ #fypシ゚viral #žena ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading