Tradicionalna ljutenica: Najbolja i najukusnija zimnica, ako već niste- spremite je danas!

Vesti 13.01.2024 17:30 0

Ono što ljutenicu čini toliko zdravom su sastojci, a glavni su paradajz, paprika, beli luk i dragocene ljute papričice...

zimnica

Schutterstock

Priprema zimnice još uvek nije gotova. Nama je danas na dnevnom redu ljutenica od paradajza i paprike od koje nema zdravije zimnice.

Ljutenica nije samo ukusna već i veoma zdrava hrana. Jača imunitet, olakšava probavu, čuva creva, čisti krvne sudove. To su i više nego dovoljni razlozi da je napravite već danas.

ljutenica

Printscreen/Youtube

Jača imunitet i čisti krvne sudove

Ono što ljutenicu čini toliko zdravom su sastojci, a glavni su paradajz, paprika, beli luk i dragocene ljute papričice, po kojim je i dobila ime. Navedeno povrće s razlogom se ubraja u najzdravije jer sadrži dragocene hranljive i lekovite sastojke, piše Lepota i Zdravlje. Među njima prednjači ljuta papričica zahvaljujući kapsaicinu. On je taj koji će vas zagrejati u hladnim danima, pospešiti cirkulaciju, osnažiti i imunološki sistem i pročistiti krvne sudove. Dovoljno je da pojedete kašiku ili dve ljutenice dnevno.

Kako se priprema

Na TikTok-u mogu se naći brojni recepti za pripremu ljutenice, a jedan je prikazan u sledećem videu:

 

@kbra414 *KAHVALTILIK KOLAY SOS* Domates Kırmızı kapya biber Tatlı sivri biber Acı biber (isteğe bağlı ) Maydonoz, Sarımsak Sirke,zeytinyağı,kaya tuzu, az toz şeker Ben her şeyi göz kararı yaptım çok kolay bir tariftir kesinlikle deneyin kışın kahvaltıya veya et yemeklerinin yanında çok güzel meze olarak kullanabilirsiniz diyete uygundur benze hafif acı olması metabolizmamızı güzel çalıştırıyo😊 yorumlarda buluşalım 🙏 #diyet #diyetyemekleri #kahvaltılıktarifler #kahvalrıtarifi #kahvaltılıksos #sostarifleri #kışahazırlık #kahvaltı #kahvalti #indirm #a101aktüelürünler #tarif #yemektarifleri #çaysaati ♬ Tarantella napoletana - Andrea Colombari

 

Recept za pripremu ljutenice

Sastojci:

  • 2 kg crvene paprike (možete koristiti i kombinaciju crvene i žute ili zelene paprike)
  • 1 kg paradajza
  • 2-3 čena belog luka
  • 2-3 ljute papričice (po ukusu)
  • 1/2 šolje suncokretovog ulja
  • so po ukusu
  • 1 kašičica šećera

Priprema: Operite paprike, odstranite semenke i iseckajte ih na manje komade. Isto uradite i sa paradajzom. Stavite iseckane paprike i paradajz u veliki lonac. Dodajte beli luk i iseckane ljute papričice. Ljutenica je poznata po svojoj ljutini, pa možete prilagoditi količinu ljutih papričica prema svom ukusu. Ako želite manje ljutu verziju, možete smanjiti ili potpuno izostaviti ljute papričice. Dodajte suncokretovo ulje, so i šećer.
Kuvajte smesu na srednje jakoj vatri, povremeno mešajući sve dok ne dobijete gustu smesu koja podseća na pastu. Kada je ljutenica dovoljno zgusnuta i paradajz i paprike su se skroz skuvale, sklonite je sa vatre. Vruću ljutenicu prelijte u staklene tegle koje ste prethodno sterilisali i odmah ih zatvorite. Okrenite tegle naopako i ostavite da se potpuno ohlade. Čuvajte ljutenicu u frižideru ili u hladnoj ostavi. Ljutenicu možete poslužiti uz razna jela, kao dodatak uz meso, ili kao namaz uz hleb. Ovaj recept je prilagodljiv, pa možete eksperimentisati sa količinom sastojaka i dodati začine po svom ukusu. 

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading