Stavite ga u bure još ovog vikenda: Kiseli kupus vraća imunitet, topi salo i čisti organizam od toksina

Slobodanka Ćorić Vesti 10.10.2025 09:35 0

Bake su oduvek znale, sad potvrdili i naučnici

kiseli kupus

Shutterstock

Kako temperature padaju, bure sa kiselim kupusom ponovo postaje glavna zimska atrakcija – ali ovoga puta ne samo u našim kuhinjama, već i u naučnim laboratorijama širom sveta. Ispostavilo se da su naši stari bili u pravu: kiseli kupus je prava riznica zdravlja.

Naučno potvrđeno: kupus je probiotik iz bureta

Istraživači sa Univerziteta UC Davis dokazali su da fermentisani kupus (poznat kao sauerkraut) štiti ćelije creva i jača mikrobiotu, baš kao i najskuplji probiotski suplementi.

Već posle 10 dana redovnog konzumiranja, primećeno je povećanje “dobrih bakterija” u organizmu, što utiče na bolju probavu, manju nadutost i jači imunitet.

Tajna dugog života u buretu

Doktori i nutricionisti širom sveta ističu da prirodna fermentacija stvara mlečno-kiselinske bakterije koje usporavaju starenje ćelija, smanjuju upale i štite od hroničnih bolesti.

Posebno se preporučuje u zimskom periodu jer pomaže telu da se izbori sa virusima i gripom.

Domaći trikovi koji osvajaju internet

Na domaćim portalima hit su saveti kako da kupus ispadne savršeno:

Dodajte dunju ili lovorov list u bure – daje lepu žutu boju i prijatan miris.

Ako je kupus preslan, stavite nekoliko šargarepa ili zelenih paradajza – oni povlače višak soli.

Najbolje vreme za „stavljanje“ kupusa je oko Mitrovdana – tada je temperatura idealna za fermentaciju.

Kupus kao prirodni lek

Kiseli kupus sadrži obilje vitamina C, K i vlakana, ali i antioksidanse koji čiste organizam od toksina.
Prema istraživanjima objavljenim u časopisu Nutrients (MDPI), redovno konzumiranje može da snizi nivo lošeg holesterola i poboljša varenje kod sportista i aktivnih osoba.

Komentari (0)
Loading