Oprez sa svežim plodovima: Ova biljka se ponovo koristi protiv prehlade i infekcija, a u Srbiji raste vekovima

Slobodanka Ćorić Vesti 15.05.2025 10:01 0

Džemovi, sokovi, sirupi, marmelade i mnogo drugih proizvoda za zimnicu se može napraviti od crnih bobica

berries called

Shutterstock

Narodni lekari i domaćice širom Balkana vekovima koriste bobice zove ne samo za uživanje u mirisnom sirupu, već i kao moćnog saveznika u borbi protiv raznih zdravstvenih tegoba. Osim što oduševljava ukusom, sirup od crnih bobica zove poznat je po blagotvornom dejstvu – jača imunitet, pomaže kod respiratornih infekcija, olakšava varenje i prirodno ublažava zatvor.

U nastavku sledi tradicionalni recept za pripremu ovog lekovitog napitka:

Potrebni sastojci:

  • 1 kg svežih bobica zove (crnih, potpuno zrelih)
  • 700 g šećera (možete prilagoditi ukusu)
  • Sok od 1 limuna
  • 300 ml vode

Priprema:

Bobice pažljivo odvojite od peteljki (peteljke i nezrele bobice su blago toksične).

Operite ih hladnom vodom i stavite u šerpu.

Sipajte vodu i kuvajte na tihoj vatri oko 20–30 minuta, dok bobice ne omekšaju i puste sok.

Oprez!

Veoma je važno da koristite samo crnu zovu i razlikujete je od drugih vrsta, posebno od crvene jer su veoma slične. Problem je veliki sadržaj cijanovodonične kiseline u plodovima drugih vrsta.

Ne treba preterivati s upotrebom svežih bobica zbog blage otrovnosti i problema koje mogu izazvati. Javljaju se crevne smetnje, dijareja, povraćanje, učestalo mokrenje, vrtoglavica i visoka temperatura.

Procedite kroz gustu gazu ili cediljku, pa dobijeni sok vratite u šerpu.

Dodajte šećer i limunov sok, promešajte i kuvajte još 10 minuta dok se sirup ne zgusne.

Vreo sirup sipajte u sterilne staklene flaše ili tegle, dobro zatvorite i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Kako se koristi:

Odrasli mogu uzimati 1 do 2 kašike dnevno, preventivno ili kod prvih simptoma prehlade. Za decu – po jedna kašičica dnevno, razblažena u vodi ili čaju. Osim što je zdrav, ovaj sirup možete koristiti i kao dodatak palačinkama, preliv za sladoled, pa čak i u osvežavajućim koktelima, piše K1.

Ali, ne zaboravite da je pod obavezno da se konsultujete sa lekarom oko konzumacije sirupa, posebno kada ga dajete deci!

Prirodan, moćan i ukusan – sirup od bobica zove zaslužuje mesto u svakoj domaćoj apoteci!

Komentari (0)