Baka mi je rekla: “Nema roštilja bez ovog na stolu!” i bila je u pravu…

Slobodanka Ćorić Vesti 29.04.2025 15:30 0

Prvi maj: Praznik rada, roštilja i savršenih priloga – Evo šta uz meso pravi razliku

roštilj

Shutterstock

Prvi maj, međunarodni praznik rada, kod nas je i neformalni praznik roštilja. Uz miris mesa koje cvrči na žaru, porodična i prijateljska okupljanja na izletima ne mogu da prođu bez jednog detalja koji često pravi razliku između običnog i fantastičnog obroka – prilog.

I dok je meso zvezda svakog roštilja, upravo prilog daje dubinu ukusu i zaokružuje ceo doživljaj.

Evo nekoliko ideja koje će oduševiti i najprobirljivije goste:

1. Kupus salata – klasik koji svi vole
Bez nje mnogi ne mogu da zamisle roštilj. Sveža, hrskava i osvežavajuća – savršen kontrast masnijem mesu. Potrebno je samo da isečete beli kupus, dodate malo soli, sirćeta i ulja. Po želji – i rendana šargarepa.

2. Pečeni krompir sa začinima
Zaboravite klasičan pomfrit. Krompir pečen u kori, na roštilju ili u rerni, začinjen ruzmarinom, belim lukom i maslinovim uljem – spolja hrskav, iznutra mekan. Idealno se slaže uz sve vrste mesa.

3. Ajvar – nezaobilazni domaći dodatak

Ljuti ili blagi, domaći ili kupovni – ajvar je skoro pa obavezan. Sjajan je u kombinaciji sa pavlakom, kao brzinski namaz, ali i kao samostalni sos uz ćevape ili kobasice.

4. Grilovano povrće – šarenilo koje osvežava
Patlidžan, tikvica, paprika i crveni luk, blago premazani maslinovim uljem i pečeni na roštilju – nisu samo zdravi, već i prelepi za serviranje. Dodajte par kapi limuna i malo krupne soli – i imate pun pogodak.

5. Pikantna paradajz salata
Letnja, sočna i brzo gotova – svež paradajz sa crvenim lukom, maslinovim uljem i bosiljkom. Ako volite ljuto, dodajte i malo seckane čili paprike.

6. Hleb sa belim lukom ili lepine sa roštilja
Beli hleb zapečen na rešetki, premazan mešavinom putera i belog luka – omiljeni je dodatak svakom roštilju. Za tradicionalni ugođaj – lepine su obavezne uz ćevape.

Saveti za posluživanje:

Pripremite priloge unapred kako bi roštiljdžija imao više vremena za meso.

Kombinujte sveže i tople priloge za bogatiji sto.

Ne zaboravite na vegetarijanske goste – uz dobar prilog, ni meso im neće nedostajati.

Bez obzira na to da li roštiljate u prirodi, u dvorištu ili na terasi – pravi prilog može svaki obrok da podigne na viši nivo.
Pripremite se na vreme i uživajte u ukusu proleća, druženja i dobre hrane!

Komentari (0)
Loading