Nova studija sprovedena na Univerzitetu Džordž Vašington otkrila je zabrinjavajuće nivoe toksičnih teških metala u mnogim proizvodima od kakaa, uključujući i crnu čokoladu, koja se često smatra zdravim izborom.
Šta su istraživači otkrili?
Analizirano je 72 proizvoda na bazi kakaa tokom osam godina.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče
Čak i organska čokolada imala je više olova i kadmijuma u odnosu na konvencionalne proizvode, što je šokiralo istraživače.
Stručnjaci još uvek nisu sigurni da li teški metali dolaze iz zemljišta gde se uzgaja kakao ili iz procesa proizvodnje čokolade.
Koliko je ovo opasno?
Iako jedna porcija čokolade ne predstavlja direktan rizik, redovna konzumacija proizvoda sa visokim nivoima olova i kadmijuma može biti štetna po zdravlje.
"Svi volimo čokoladu, ali je važno konzumirati je umereno, baš kao i hranu koja sadrži teške metale – poput tune ili neoprane integralne riže." – kaže Lajt Frejm, vođa istraživanja.
Opasnosti teških metala
Olovo može izazvati:
- Visok krvni pritisak
- Oštećenje mozga i bubrega
- Problema sa reproduktivnim organima
- Hroničan umor, nesanicu i nervozu
Kadmijum može uzrokovati:
- Drhtavicu i groznicu
- Bolove u mišićima i kostima
- Oštećenje bubrega i pluća
Šta kažu druga istraživanja?
Consumer Reports već je otkrio prisustvo olova i kadmijuma u 28 vrsta crne čokolade.
Univerzitet Tulane je ustanovio da je samo jedan brend crne čokolade premašio međunarodne standarde za kadmijum, dok su četiri vrste imale nivoe kadmijuma koji mogu biti rizični za malu decu.
Dobra vest? Stručnjaci kažu da tečni čokoladni preliv ne sadrži opasne količine ovih metala – bez obzira na to da li je reč o crnoj ili mlečnoj čokoladi.
Volite čokoladu? Ne morate je se odreći, ali je važno birati proizvode pažljivo i konzumirati ih umereno!
